Advies: Zorgrelatie centraal. Partnerschap leidend voor zorginkoop
In dit advies conluceert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving dat de transactie tussen inkoper en aanbieder te dominant is geworden en dat de wensen en behoeften van patiënten en cliënten in het gedrang zijn geraakt. Het middel zorginkoop is een doel op zich geworden. Zorgverzekeraars en zorgkantoren hebben burgers er niet van weten te overtuigen dat ze via het instrument zorginkoop toegevoegde waarde voor hen kunnen creëren. (oktober 2017)
De Raad adviseert om met een ander perspectief naar zorginkoop als sturend mechanisme te kijken.
Een belangrijke conclusie binnen dit advies is dat de beleidstheorie in de praktijk niet blijkt te werken. Zorginkopers lukt het niet of zeer beperkt om via jaarlijkse selectieve inkoop sturing te geven aan het zorglandschap. Gelukkig zien zij in diezelfde praktijk allerlei initiatieven ontstaan waarmee op een andere manier invulling aan de zorginkoop wordt gegeven.
De Raad adviseert om af te stappen van het makenvan beleid op basis van de onrealistische aannames en van de verwachting dat door het beleid te optimaliseren, de praktijk alsnog volgens deze logica gaat werken.
Verder constateert de Raad dat – hoewel inkoop niet werkt zoals bedacht – de inzet van inkopers om hun rol waar te maken binnen bepaalde sectoren in het stelsel, naast positieve effecten, tot vele nadelige effecten heeft geleid.