Collectieve inkoopacties niet in strijd met het gelijke speelveld principe (week 30)
Gelijkheidsbeginsel | level-playing-field
Gemeente Almere heeft het uitvoeren van het Energieloket uitbesteed aan REL. REL heeft tot nu toe twee collectieve inkoopacties georganiseerd, één voor warmtepompen en één voor zonnepanelen. [handelsnaam] vordert een gebod aan de gemeente Almere om het (laten) organiseren van collectieve inkoopacties voor verduurzaming van woningen te staken. De rechter vindt het niet aannemelijk dat de door REL in opdracht van gemeente Almere georganiseerde selectieprocedures voor het collectief inkopen van warmtepompen en zonnepanelen in strijd zijn met het gelijke speelveld principe. De selectieprocedures hebben volgens de rechter veel weg van een aanbestedingsprocedure. De vorderingen van [handelsnaam] worden afgewezen. (ECLI:NL:RBMNE:2024:4307, Rechtbank Midden-Nederland, Datum uitspraak 18 juli 2024, Datum publicatie 18 juli 2024)
Feiten en omstandigheden
Op grond van het nationale Klimaatakkoord van 28 juni 2019 moet elke gemeente een onafhankelijk (regionaal) Energieloket hebben. De kerntaak van het Energieloket is het informeren en adviseren van burgers over het verduurzamen van hun woningen. Gemeente Almere heeft het uitvoeren van het Energieloket uitbesteed aan REL. REL ontvangt daarvoor een vergoeding van Gemeente Almere. Ook heeft gemeente Almere aan REL de opdracht gegeven om vanuit het Energieloket collectieve inkoopacties te organiseren voor de verduurzaming van woningen, bijvoorbeeld door middel van warmtepompen. REL selecteert voor deze collectieve inkoopacties een installateur die de collectieve inkoopactie gaat uitvoeren, dus daadwerkelijk de ingekochte warmtepompen installeert bij de burgers die hebben meegedaan aan de desbetreffende collectieve inkoopactie. REL doet dat aan de hand van een vooraf bekend gemaakte selectieprocedure waaraan iedere installateur kan meedoen. In die procedure wordt vermeld dat de aanbiedingen worden vergeleken op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. REL sluit met de winnaar van deze selectieprocedure een overeenkomst. Onderdeel van die overeenkomst is dat REL een vergoeding van de winnaar ontvangt. REL heeft tot nu toe twee collectieve inkoopacties georganiseerd, één voor warmtepompen en één voor zonnepanelen. REL heeft met de winnaars van deze collectieve inkoopacties een overeenkomst gesloten. [handelsnaam] vordert een gebod aan de gemeente Almere om het (laten) organiseren van collectieve inkoopacties voor verduurzaming van woningen in de gemeente Almere te staken en gestaakt te houden. Het oordeel van de rechter:
Het gelijke speelveld principe
“Het gelijke speelveld principe (level playing field) is een rechtvaardigheidsprincipe waarbij niet noodzakelijk is dat elke speler evenveel kansen heeft om te slagen, maar wel dat alle spelers het spel spelen volgens de regels. Het is dus niet zo, zoals [handelsnaam] meent, dat gemeente Almere op grond van het gelijke speelveld principe ervoor moet zorgen dat alle MKB bedrijven (dezelfde) kans maken om de winnaar te worden van de selectieprocedure. Overigens is daarvoor ook geen andere juridische grondslag. Gemeente Almere moet wel alle MKB bedrijven de kans geven mee te doen aan de selectieprocedure en moet er op toezien dat de regels van de selectieprocedure jegens alle deelnemers gelijkelijk in acht worden genomen.”
Geen strijd dat is gehandeld met dit principe
“Het is niet aannemelijk dat de door REL in opdracht van gemeente Almere georganiseerde selectieprocedures voor het collectief inkopen van warmtepompen en zonnepanelen in strijd zijn met dit gelijke speelveld principe. De selectieprocedures voor de collectieve inkoop van warmtepompen en zonnepanelen zijn vooraf via verschillende social media kanalen bekend gemaakt. handelsnaam] was hiermee ook bekend. De spelregels waren voor iedere deelnemer aan de selectieprocedure hetzelfde. De deelnemers moesten aan dezelfde in de selectieprocedure kenbare gemaakte kwaliteitseisen voldoen en er werd gegund op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. In de selectieprocedure was ook omschreven hoe die beste prijs-kwaliteitsverhouding zou worden bepaald.
De selectieprocedures hebben gezien het voorgaande veel weg van een aanbestedingsprocedure. Het valt daarom niet in te zien dat, zoals [handelsnaam] stelt, deze selectieprocedures onvoldoende waarborgen zouden hebben. [handelsnaam] heeft dit niet nader uitgelegd en dat had wel op haar weg gelegen. Verder vindt de voorzieningenrechter aannemelijk dat REL de binnengekomen offertes aan de hand van de systematiek zoals omschreven in de selectieprocedures heeft beoordeeld en dat Gemeente Almere dat heeft gecontroleerd.”
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van [handelsnaam] af.
(VdLC publishers/consultants BV, 31 juli 2024)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl