Beide uitleggen van begrip ‘dagelijks’ zijn verdedigbaar (week 25)
Interpretatie aanbestedingsstukken | heraanbesteding
Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure georganiseerd voor leveringen en diensten bij opvanglocaties waar bewoners niet zelfstandig een warme maaltijd kunnen bereiden. Vitam, Umami en [bedrijfsnaam] hebben tijdig een inschrijving op beide Percelen ingediend. De omstandigheid dat het begrip ‘dagelijks’ voor meerderlei uitleg vatbaar is leidt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat niet alle voorwaarden en modaliteiten van de aanbestedingsprocedure zijn geformuleerd op een duidelijke, precieze en ondubbelzinnige wijze. Dit gebrek in de aanbestedingsprocedure laat zich volgens de rechter uitsluitend via een heraanbesteding herstellen. (ECLI:NL:RBDHA:2024:9561, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 19 juni 2024, Datum publicatie 20 juni 2024)
Feiten en omstandigheden
Het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure georganiseerd voor de contractering van leveringen en diensten ten behoeve van haar opvanglocaties waar bewoners niet zelfstandig een warme maaltijd kunnen bereiden. De Opdracht is onderverdeeld in twee percelen: Perceel Noord en Perceel Zuid.
Vitam, Umami en [bedrijfsnaam] hebben tijdig een inschrijving op beide Percelen ingediend. Bij voorlopige gunningsbeslissing van 11 juli 2023 heeft het COA de beide Percelen voorlopig gegund aan Umami. De inschrijving van [bedrijfsnaam] is destijds niet inhoudelijk beoordeeld, omdat [bedrijfsnaam] volgens het COA niet voldeed aan één van de geschiktheidseisen. Ook een inschrijving van een vierde inschrijver op (uitsluitend) Perceel Zuid is in deze gunningsbeslissing als ongeldig terzijde gelegd. Het COA heeft op 27 juli 2023 naar aanleiding van bezwaren van [bedrijfsnaam] tegen haar uitsluiting de voorlopige gunningsbeslissing van 11 juli 2023 ingetrokken. Bij voorlopige gunningsbeslissing van 24 augustus 2023 heeft het COA de beide Percelen opnieuw voorlopig gegund aan Umami. De inschrijvingen van [bedrijfsnaam] en Vitam zijn in deze gunningsbeslissing in de onderlinge rangorde op respectievelijk de tweede en derde plaats geëindigd. Op 16 oktober 2023 heeft het COA de tweede voorlopige gunningsbeslissing naar aanleiding van bezwaren van [bedrijfsnaam] ingetrokken. Daarbij heeft het COA toegelicht dat de beoordeling niet conform het in het Beschrijvend Document beschreven beoordelingskader heeft plaatsgevonden en dat om die reden een herbeoordeling dient plaats te vinden. Na herbeoordeling van de inschrijvingen heeft het COA de beide percelen op 31 januari 2024 voorlopig gegund aan [bedrijfsnaam]. De inschrijvingen van Vitam en Umami zijn in deze gunningsbeslissing in de onderlinge rangorde op respectievelijk de tweede en derde plaats geëindigd. Vitam en Unami stappen naar de rechter. Dit vonnis gaat over beide zaken. Het oordeel van de rechter:
‘Dag(en)’, geschreven met een hoofdletter
“De voorzieningenrechter stelt voorop dat in de begrippenlijsten van het Beschrijvend Document en het Programma van Eisen het begrip ‘Dag(en)’, geschreven met een hoofdletter, is gedefinieerd als ‘Alle kalenderdagen van een jaar, inclusief weekenden en feestdagen’. Het begrip ‘dagelijks’ is noch in paragraaf 3.4.3 van het Beschrijvend Document noch elders in het Beschrijvend Document (nader) gedefinieerd. Paragraaf 3.4.3 van het Beschrijvend Document moet op grond van de CAO-norm worden gelezen in het licht van de tekst van de overige (relevante) aanbestedingsstukken. In de onderhavige aanbestedingsprocedure is dat het Programma van Eisen. Vitam stelt dat voor de betekenis van het begrip ‘dagelijks’ aansluiting moet worden gezocht bij de definitie van het begrip ‘Dag(en)’ in het Beschrijvend Document en het Programma van Eisen. Dit standpunt is naar het oordeel van de voorzieningenrechter verdedigbaar wanneer paragraaf 3.4.3 van het Beschrijvend Document wordt gelezen in samenhang met eis 3 van het Programma van Eisen. Eis 3 schrijft immers voor dat het COA uiterlijk om 15.00 uur de dag van tevoren het aantal en de samenstelling van de te bestellen artikelen voor de dag erna zal doorgeven aan de opdrachtnemer, waarna de opdrachtnemer de bestelde producten ‘de volgende Dag’ zal aanleveren. Nu – naar niet ter discussie staat – op de locaties van het COA iedere dag behoefte bestaat aan maaltijden, lijkt uit eis 3 te volgen dat de bestelling, levering en distributie van maaltijden zeven dagen per week dienen plaats te vinden. Het COA en [bedrijfsnaam] vinden op hun beurt voor hun standpunt dat met het begrip ‘dagelijks’ in paragraaf 3.4.3 van het Beschrijvend Document uitsluitend werkdagen zijn bedoeld steun in eis 11 van het Programma van Eisen. Ook hun standpunt is verdedigbaar. In deze eis valt immers te lezen dat producten op ‘alle werkdagen van de week gedurende het gehele jaar’ op alle locaties van het COA (waar op dagelijkse basis maaltijden worden geserveerd) kunnen worden besteld, geleverd en gedistribueerd.”
Term ‘dagelijks’ voor meerdere uitleg vatbaar
“Uit het voorgaande volgt dat de term ‘dagelijks’ in Geschiktheidseis 3, gelezen in samenhang met de eisen 3 en 11 van het Programma van Eisen, voor meerderlei uitleg vatbaar is. Het COA en [bedrijfsnaam] stellen dat bij voormelde uitleg beslissende betekenis toekomt aan de gebruiken in de branche. Het COA en [bedrijfsnaam] hebben het bestaan van het door hen gestelde branchegebruik dat (brood)maaltijden uitsluitend op werkdagen worden geleverd in het kader van dit kort geding echter onvoldoende aannemelijk gemaakt. De omstandigheid dat beide uitleggen van het begrip ‘dagelijks’ verdedigbaar zijn leidt de voorzieningenrechter tot de conclusie dat niet alle voorwaarden en modaliteiten van de aanbestedingsprocedure zijn geformuleerd op een zodanig duidelijke, precieze en ondubbelzinnige wijze, dat behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende gegadigden voor de Opdracht de juiste reikwijdte ervan hebben kunnen begrijpen en deze op dezelfde manier hebben kunnen interpreteren.”
Heraanbesteding
“Dit gebrek in de aanbestedingsprocedure laat zich uitsluitend via een heraanbesteding herstellen. De daartoe strekkende subsidiaire vordering van Vitam en meer subsidiaire vordering van Umami zal dan ook worden toegewezen, voor zover COA de Opdracht nog wil vergeven.
(VdLC publishers/consultants BV, 26 juni 2024)
Lees de volledige uitspraak op rechtspraak.nl