Zuivere koffie op je werkplek? 10 tips voor aanbestedingsprocedures
Voor veel werknemers is goede koffie op hun werk één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Maar welke route heeft die koffie afgelegd voordat hij in de automaat terecht kwam? Onderzoekers Miriam Vreman en Maartje de Jong van Wageningen Economic Research schreven een white paper met 10 tips voor duurzame en eerlijke koffie-aanbestedingen.
Het produceren van koffie is arbeidsintensief, in de verwerking ontstaan veel restproducten en de prijzen die boeren ontvangen zijn relatief laag. Onbedoeld kan je dagelijkse kopje koffie daarom bijdragen aan kinderarbeid, dwangarbeid, of armoede, en aan een hoge afvalberg, CO2-uitstoot of ontbossing.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Momenteel geven bij aanbestedingsprocedures vooral economische voordelen de doorslag. Door in de aanbestedingsprocedure van de koffie zorgvuldig aandacht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid te besteden, kan een positieve impact gemaakt worden op toeleveringsketens op grotere schaal. Op basis van interviews met pioniers en leveranciers, inkopende partijen en experts binnen de koffiesector formuleerden de onderzoekers 10 tips.
Lees het volledige artikel en de white paper op wur.nl
Meer informatie
Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen