Wat gaan de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen betekenen voor de bouw?
Het is alweer 10 jaar geleden dat de laatste versies van de Europese Aanbestedingsrichtlijnen verschenen. Uit Brussel kwamen geen sterke signalen dat een actualisatie aanstaande zou zijn. Totdat Ursula von der Leyen recent herkozen werd als voorzitter van de Europese Commissie. Ze wil de huidige Aanbestedingsrichtlijnen herzien.
De Europese aanbestedingsrichtlijnen bestaan al enige tijd. De eerste Europese Richtlijn betrof de Aanbestedingsrichtlijn voor Werken uit 1971. Maar die werd marginaal gehanteerd en pas in 1993 kwam er een set aan Europese Aanbestedingsregels die ook werd gehandhaafd. Het aantal aanbestedingen nam in de jaren erna sterk toe, ook al leidde dat in de bouwsector niet tot veel grensoverschrijdende handel.
En nu heeft Ursula von der Leyen haar doelstellingen voor de komende 5 jaar geformuleerd (de Politieke Beleidslijnen 2024 - 2029). Het document bevat een aantal bekende onderdelen (zoals de klimaatdoelstellingen voor 2050) en weerspiegelt ook het politieke proces dat moest worden gespeeld voor haar benoeming (ze had de steun van de Groene fractie nodig voor haar voordracht).
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op Cobouw.nl (alleen voor abonnees).