UUCePP-advies: Europees recht biedt Defensie ruimte voor samenwerking met hightech industrie
Het adviesrapport van Utrecht University Centre for Public Procurement (UUCePP) gaat in op de vraag onder welke voorwaarden het mogelijk is om het door Defensie gewenste Ecosysteem Duurzame Strategische Samenwerking Onbemande Systemen (DSS) op grond van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) uit te zonderen van Europese en nationale aanbestedingsverplichtingen. Volgens het UUCePP-advies is er ruimte voor samenwerking.
In de onlangs verschenen Defensienota kondigt het kabinet aan om structureel 2,4 miljard euro extra in de krijgsmacht te investeren. Speciale aandacht gaat uit naar nauwere samenwerking met de Nederlandse industrie en het opbouwen van innovatieve ecosystemen voor de ontwikkeling en onderhoud van nieuw materieel – in het bijzonder onbemenste systemen zoals drones. Hierbij kan echter de gangbare verplichting voor overheden om grote projecten openbaar aan te besteden een sta-in-de-weg vormen.
Uitzondering in het belang van nationale veiligheid
Een belangrijke vraag voor Defensie is welke ruimte de Europese aanbestedingsregels laten om zo’n dynamische en duurzame samenwerking met de defensie-industrie aan te gaan. In hun recente adviesrapport aan het ministerie van Defensie bieden Elisabetta Manunza en Nathan Meershoek – beiden verbonden aan het UUCePP – perspectief; de grenzen van het (aanbestedings)recht zijn in het geval van nationale veiligheidsbelangen minder strikt dan vaak wordt aangenomen.
Samenwerkingsvorm binnen juridisch kader
Zo is er, naar hun mening, voor het opzetten van ‘dynamische en duurzame’ samenwerkingsvormen tussen Defensie en de industrie op het gebied van onbemande systemen, een even ‘dynamische-functionele’ toepassing van het aanbestedingsrecht nodig. Door het toepassen van een vernieuwende onderzoeksmethode die voortbouwt op fundamenteel onderzoek dat ze in hun respectievelijke promotieonderzoeken toepasten, stellen Manunza en Meershoek vast hoe Nederland dergelijke dynamische en duurzame samenwerkingsvormen tot stand kan brengen binnen het huidige juridische kader. Wat blijkt is dat het aanbestedingsrecht veelal onterecht als obstakel wordt gezien voor het opzetten van kennis- en innovatie-ecosystemen.
Lees het volledige artikel en het rapport op uu.nl