Nieuwe handreiking om energieklusdiensten in te schakelen
Medewerkers van energieklusdiensten gaan langs de deuren om huishoudens in een kwetsbare positie te helpen met energiebesparende maatregelen. Omdat gemeenten veel vragen hebben over het inschakelen van deze klusdiensten heeft NPLW onderzoek laten uitvoeren. Wat is nu de beste manier om de energieklusdiensten in te schakelen? In de nieuwe ‘Handreiking energieklusdiensten inschakelen’ lees je er alles over.
Inbesteden, uitbesteden of aanbesteden
Je kunt als gemeente bepaalde werkzaamheden zelf doen of een externe partij inschakelen. Welke keus je daarin maakt is bijvoorbeeld afhankelijk van de beschikbare capaciteit en expertise binnen de gemeente.
Het is goed om de verschillen uit te leggen tussen inbesteden, uitbesteden en aanbesteden:
- Inbesteden: werkzaamheden zelf uitvoeren.
- Uitbesteden: werkzaamheden door een externe partij laten uitvoeren op basis van een overheidsopdracht of subsidie.
- Aanbesteden: selectieproces om tot één of meerdere externe partijen te komen voor een overheidsopdracht.
Energieklusdienst inzetten met aanbesteding
Doel van een aanbesteding is om een geschikte partij te selecteren met de beste aanbieding voor de opdracht. Deze partij voldoet aan de van tevoren gekozen geschiktheidseisen en criteria. Voor aanbestedingen bestaan verschillende procedures, zowel nationale als Europese. De financiële omvang van een opdracht bepaalt welke procedures mogelijk zijn. De handreiking beschrijft deze uitgebreid. Zie voor actuele informatie: Drempelbedragen Europees Aanbesteden.
Doelstelling en doelgroep handreiking
Het doel van deze handreiking is om te inspireren en te informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn om energieklusdiensten in te schakelen, met en zonder aanbesteding. Ook kan het een handvat bieden aan gemeentelijke functionarissen om met elkaar het gesprek aan te gaan over energieklusdiensten. Naast de theorie hebben de samenstellers ook diverse praktijkvoorbeelden in deze handreiking opgenomen. Voor de concrete invulling van een oplossing adviseren we wel om verder zelf juridisch advies in te winnen.
De handreiking is bedoeld voor gemeenten die van plan zijn om energieklusdiensten in te schakelen. We maken in de handreiking geen onderscheid tussen energieklusdiensten voor koopwoningen en huurwoningen. De handreiking richt zich op gemeentelijke functionarissen die zich bezig houden met energiearmoede, zoals beleidsadviseurs, budgethouders, inkoopadviseurs en andere ‘interne opdrachtgevers’. Daarnaast is deze handreiking mogelijk ook
interessant voor woningcorporaties, energieklusdiensten en energiecollectieven.
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op nplw.nl.
Meer informatie