Hoogwaardig gebruik van grond stimuleren
Grond hoogwaardig hergebruiken is goed voor het milieu, circulariteit en de portemonnee. Welke stappen kun je als publieke opdrachtgever zetten om hoogwaardig gebruik van grond te stimuleren? Gebiedsspecifiek beleid helpt. “Dit biedt meer ruimte om vrijgekomen grond uit te zetten”, vertelt Disciplineleider Rivier Bert Flach, betrokken bij de dijkverbetering, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling in het project Meanderende Maas.
Transitie versnellen
Grond behoort tot een van de belangrijkste materiaalstromen die vrijkomen in de grond- weg- en waterbouw. Vaak wordt het echter nog laagwaardig gebruikt, waardoor de fysieke, chemische en biologische eigenschappen - en daarmee de waarde van de grond - afnemen. Met name vervuiling maakt dat we grond niet altijd optimaal benutten.
Door grond duurzaam, lokaal en circulair ofwel hoogwaardig te gebruiken, behouden en benutten we in Nederland zoveel mogelijk de kwaliteit van de bodem. Daarnaast zorgen minder transportbewegingen voor lagere CO2-emissies, en biedt het hoogwaardig gebruik van grond een oplossing voor de toenemende schaarste van ruwe materialen zoals zand en klei.
Buyer Group
De Buyer Group Grondstromen werkt samen met betrokken ketenpartners om hoogwaardig en circulair gebruik van grond te versnellen. Hierbinnen ontwikkelen publieke opdrachtgevers (Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies en waterschappen) een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie voor het circulair aan- en afvoeren van grond. Hiermee stimuleert de Buyer Group dat vraag en aanbod meer bij elkaar komt.
Ben je op zoek naar meer informatie? Of wil je actief deelnemen aan de Buyer Group? Neem dan contact op met het secretariaat van de Buyer Groups.
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op binnenlandsbestuur.nl.