EESC: werk aan de winkel voor een inclusieve arbeidsmarkt
Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) roept in een recent aangenomen advies op tot een betere inclusie van mensen met een handicap op de arbeidsmarkt. Ondanks de bestaande wetgeving en beleidsinitiatieven zijn er nog steeds obstakels voor deze groep om volwaardig deel te nemen aan het werkende leven; ongelijkheid op de arbeidsmarkt blijkt een hardnekkig probleem.
Gebrek aan een inclusieve open arbeidsmarkt
Ondanks de al bestaande regelgeving en beleid zoals de Europese strategie voor de rechten van personen met een handicap en het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD), blijft uitsluiting van de arbeidsmarkt een groot probleem. Dit geldt volgens het rapport met name voor vrouwen met een handicap en mensen met ernstige handicaps. Het EESC bekritiseert in haar advies bestaande oplossingen zoals beschutte werkplaatsen, omdat gescheiden werkplekken met lage lonen en weinig ontwikkelmogelijkheden juist leiden tot segregatie in plaats van inclusie. De focus moet daarom verschuiven naar het bevorderen van werkgelegenheid op de open arbeidsmarkt.
Decentrale overheden en inclusie
De plicht om een inclusieve werkcultuur te creëren geldt voor zowel publieke als private werkgevers, maar overheden spelen door hun positie als aanjager en beleidsmaker een extra belangrijke rol. Decentrale overheden zijn vaak verantwoordelijk voor beleidsmaatregelen die inclusie op lokaal niveau bevorderen en kunnen inclusie-eisen stellen wanneer ze aanbesteden of subsidiëren. De aanbevelingen uit het EESC-advies kunnen dan ook interessant zijn om vorm te geven aan het inclusie- en social-returnbeleid. Het voorstel om een fonds op te zetten voor het stimuleren van arbeidsmarktdeelname zou in de toekomst mogelijk extra middelen kunnen genereren voor dit beleid en het doorvoeren van maatregelen binnen de eigen organisatie (inclusief werkgeverschap).
Lees het volledige artikel op europadecentraal.nl
Meer informatie
Meer weten over hoe je diversiteit en inclusie in aanbestedingen kunt meenemen? Lees dan veder in het dossier Diversiteit en inclusie.