Aanbestedingen in de infra kunnen al beter, zeggen experts: het gebeurt alleen nog niet
Prorail en Rijkswaterstaat zeggen dat de aanbestedingsregels in Nederland het moeilijk maken om de infrastructuur efficiënt te onderhouden, waardoor wegen, bruggen en het spoor onnodig hard achteruitgaan. Maar de oplossingen waar ze aan denken, zoals langdurige contracten en seriematige opdrachten, zijn onder de huidige aanbestedingsregels allang mogelijk, geven aanbestedingsexperts aan. Waarom wordt er dan nog niet massaal op die manier gewerkt?
Het is het onderwerp van een discussie vorige week in de Tweede Kamer. Daar kwamen de directieleden van grote bouwbedrijven en beheerders donderdag bijeen. De aanleiding: het gaat niet goed met het beheer van de wegen, bruggen, sluizen, het spoor en de rest van de infrastructuur in Nederland. Die wordt ouder en ouder. Ondertussen kampen Rijkswaterstaat en Prorail, twee van de grootste beheerders, met een miljardentekort.
Er moet een manier zijn om het benodigde werk te versnellen — en het liefste met minder geld.
‘Beter’ aanbesteden
RWS en Prorail wijzen op de aanbestedingsregels in Nederland. Die zouden het op dit moment erg moeilijk maken om werkzaamheden efficiënt aan te besteden, bijvoorbeeld in de vorm van meerjarige contracten of een serie van opdrachten voor één aannemer. Dan hoeven de contracten maar één keer voorbereid te worden, en kunnen zowel de aannemer als opdrachtgever in één rits kunnen doorwerken.
Het is een manier van werken waar Infrasite al langer over hoort. Rijkswaterstaat doet het ook al langer: het plan is om dit jaar nog met ‘megacontracten’ te komen voor het onderhoud van meerdere bruggen, terwijl het onderhoud van tunnels in Zuid-Holland in zogeheten portfolio’s wordt aanbesteed.
Voor deze projecten lukt het blijkbaar wel om in series te werken, zonder de aanbestedingsregels te overtreden. Veel is inderdaad al mogelijk, zeggen de aanwezige aanbestedingsexperts tijdens de discussie donderdag. Waarom roepen Prorail en RWS dan op tot verandering? En als series, portfolio’s en bundels van opdrachten zo uitstekend werken, waarom zetten de meeste opdrachtgevers, zoals gemeenten en provincies, hun werk nog per stuk of jaar op de markt?
In verband met auteursrechtelijke bescherming is alleen een inleiding/ samenvatting van dit artikel beschikbaar.
Lees het volledige artikel op infrasite.nl.