Publiek en privaat inkopend Nederland voor een circulaire economie
Om de transitie naar een circulaire economie te versnellen, is een herziening van de manier waarop we materialen produceren, gebruiken en hergebruiken cruciaal. Hoe kan inkoop bijdragen aan deze transitie? Wat kunnen we leren van de praktijk? Welke uitdagingen en kansen liggen er nog? Dit zijn de onderwerpen van gesprek tijdens de bijeenkomst Publiek en privaat inkopend Nederland voor een circulaire economie.
Sluit aan en deel je inzichten
Deze bijeenkomst organiseert het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen samen met SDG Nederland en PIANOo. De bijeenkomst is gericht op organisaties die zich hebben aangesloten bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen voor (semi-)publieke organisaties en het Manifest Sustainable Procurement voor het bedrijfsleven. Zo verbreden we ons netwerk, delen we kennis en kunnen we met nog meer inkoopcollega’s uit publieke en private sector impact maken. Samen duiken we tijdens deze bijeenkomst in de wereld van Circulair Inkopen.
Voor wie
Ben jij een adviseur, inkoper, contractmanager of duurzaamheidsmanager bij een publieke of private organisatie? En ben je in je rol bezig met inkoop? Wees dan van harte welkom. Als je geen inkoper bent verwijzen we je graag door naar één van onze andere evenementen. Kom langs en ontmoet gelijkgestemde professionals die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Wij kijken uit naar je komst!
Het programma
13.00 uur Inloop deelnemers
13.30 uur Start programma
Joost Brouwer van Bureau 2030 heet jullie van harte welkom en neemt jullie mee in het programma van deze middag.
13.50 uur Plenaire opening
Graag stellen wij ons voor!
Hans Bloemendaal en Stephanie Steffers (beiden PIANOo) en Mirjam Kibbeling (Lectoraat Publieke Inkoop, Alliantiecoördinator SDG Nederland, Nevi) vertellen jullie meer over Het Versnellingsnetwerk Circulair inkopen, het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) en het Manifest Sustainable Procurement (MSP).
14.05 uur Hoe krijgen we de cirkel rond?
Wat verbindt de SDG’s en de manifesten MVOI & MSP in de ambitie om een duurzame, circulaire samenleving vorm te geven? Mirjam Kibbeling gaat samen met jullie op zoek waar de dwarsverbanden liggen en hoe we elkaar kunnen versterken.
14.20 uur Circulaire economie en circulaire inkoop: van schattig naar schaal.
Hanneke van der Heijden (Gemeente Rotterdam en oprichter van IN transities) deelt haar ervaringen in het meenemen van de organisatie in de circulaire transitie. Hoe maak je de stap van pilotproject naar standaard? Hoe geef je innovatie op een passende manier plek in de core business van je organisatie? Hoe zit het met draagvlak voor verandering? En hoe kan inkoop en opdrachtgeverschap een betekenisvolle impuls geven aan die transitie?
15.15 uur Pauze&netwerken
Tijdens de break en maken we nader kennis met elkaar onder het genot van een (lokaal en duurzaam) hapje en drankje.
15.40 uur Deelsessies
Deelsessie 1- Hoe zet je een circulaire opdracht in de markt? We gaan kort in op de theoretische stappen die je kan zetten als het gaat om circulaire inkoop. Waar lopen we tegen aan, wat zijn successen maar ook; welke belemmeringen ervaren we en hoe gaan we hiermee om? Jeroen Kuilman (Rever) en Martin Wagelaar (Gemeente Almere) nemen je aan de hand van een praktijkcase in de circulaire kantoorinrichting hierin mee.
Deelsessie 2: Wet en regelgeving – waar moeten we rekening mee houden als we circulair gaan inkopen, wat helpt ons wel (of misschien wat helpt ons minder goed?). Eveline Bakker (Circulaw) zal jullie meenemen in de relevante wet en regelgeving voor een circulaire economie en specifiek circulaire inkoop aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Deelsessie 3: Ketensamenwerking – Hoe kan door middel van circulaire inkoop de ketensamenwerking worden gestimuleerd? Aan de hand van concrete voorbeelden uit de wereld van circulair textiel gaan we hierover het gesprek aan met elkaar. Lisanne van ’t Hoff (Rijkswaterstaat) neemt jullie mee in ketensamenwerking in de wereld van circulair textiel.
16.30 uur Plenaire afsluiting
Joost Brouwer sluit het programma met jullie af.
16.30 uur tot 17.30 uur Netwerk borrel
Borrel mee, geniet van de lokale producten van KAS en bouw je netwerk verder uit.
Datum, tijd en locatie
Datum: donderdag 7 november 2024
Locatie: KAS Meeting - Eventlocatie, De Bleek 13 te Woerden
Tijd: 13.30 - 16.30 uur
Deelname is gratis.
Meer informatie en aanmelden
Publiek en privaat inkopend Nederland voor een circulaire economie