Leergang Aanbestedingsrecht voor juristen
Bent u advocaat of juridisch adviseur en wilt u zich specialiseren in het aanbestedingsrecht? Na het volgen van deze leergang kunt u deskundig en adequaat juridisch advies geven aan uw klanten of aan collega’s in uw organisatie die zich met inkoop- en aanbestedingsvraagstukken bezighouden.
Er is een groeiende behoefte aan juridische expertise op het terrein van het aanbestedingsrecht. Dat komt doordat de wet- en regelgeving op dit terrein als gevolg van voortdurende aanpassingen in toenemende mate complex is geworden en doordat het toepassingsgebied van die wet- en regelgeving zich steeds verder uitbreidt. Met de leergang Aanbestedingsrecht voor juristen brengt u uw kennis op een professioneel peil. U kiest hiermee ook meteen voor de meest volledige en meest diepgaande opleiding die er op dit rechtsgebied bestaat.
Online informatiesessie
Op dinsdag 17 december 2024 organiseren we van 16.00 tot 17.00 uur een kosteloze online informatiesessie over deze leergang. Laat u informeren en inspireren door hoofddocent Chris Jansen die u meer vertelt over de inhoud van de leergang en uw vragen beantwoordt.
Voor wie
De leergang is bedoeld voor advocaten, zelfstandige juridisch adviseurs, bedrijfsjuristen, overheidsjuristen en leden van de rechterlijke macht die zich willen specialiseren in het aanbestedingsrecht. Om de leergang te kunnen volgen, is het een vereiste dat u een universitaire juridische opleiding (bachelor en eventueel master) of een bacheloropleiding HBO Rechten met succes hebt afgerond.
Programma
- College 1: Inleiding - bronnen van internationaal, Europees en nationaal aanbestedingsrecht
- College 2: Wie zijn aanbestedingsplichtig?
- College 3: Welke opdrachten moeten worden aanbesteed?
- College 4: Welke aanbestedingsprocedures mogen worden toegepast?
- College 5: Formulering en toepassing van uitsluitingsgronden
- College 6: Hoe moet de opdracht (technisch) worden gespecificeerd en bekendgemaakt?
- College 7: Formulering en toepassing van geschiktheidseisen en selectiecriteria
- College 8: Formulering en toepassing van gunningscriteria (deel 1)
- College 9: Formulering en toepassing van gunningscriteria (deel 2)
- College 10: Informatie uitwisselen, communicatie en onderhandelen tijdens het aanbestedingsproces: wat mag en wat moet?
- College 11: Rechtsbescherming van gegadigden en inschrijvers tegen beslissingen die de aanbesteder neemt vóór en tijdens het aanbestedingsproces.
- College 12: Capita selecta - aanbesteding, mededinging en staatssteun
- College 13: Capita selecta - wisselwerking tussen rechtmatig en doelmatig aanbesteden
- College 14: Capita selecta - Wijzigingen van een overeenkomst na de aanbesteding
- College 15: Capita selecta - Duurzaam aanbesteden
Cursusleiding
De leergang staat onder leiding van prof. mr. Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht en co-director van het Centre for Public Contract Law & Governance (CPC) aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Hof ’s-Hertogenbosch en het Hof Den Haag.
Data, locatie en kosten
Data: 3, 10, 17, 24 en 31 maart, 7 en 14 april, 12, 19 en 26 mei, 2, 16, 23 en 30 juni 2025.
De diploma-uitreiking is op 17 november 2025.
Locatie: VU Amsterdam
Kosten: 5.750 euro (prijs 2025, vrijgesteld van BTW) inclusief consumpties en examengeld. Exclusief vakliteratuur, deze kosten bedragen ongeveer 200 euro.