Wat kunnen we leren van slopers?
In het rapport Wat kunnen we leren van slopers? wordt een handleiding opgeleverd om bij inkoop van producten uit te vragen op basis van herbruikbaarheid. Er is data uit een doorlopend onderzoek geanalyseerd om tot het resultaat te komen. (maart 2021)
Het rapport is opgesteld in het kader van de buyer group circulaire bouwmaterialen.
Belangrijke concepten
Om de handleiding te begrijpen zijn een aantal concepten belangrijk om te begrijpen:
- Scenario
Op basis van het onderzoek is een toekomstscenario gedefinieerd waarvan uit wordt gegaan bij het beoordelen van de herbruikbaarheid van bouwproducten. - Slopers’ proces
Er wordt uitleg gegeven over de manier waarop slopers te werk gaan. Dit is namelijk bepalend voor de herbruikbaarheid van verschillende producten. - Stoplichtmodel
Er is een model ontwikkeld om 5 gradaties van herbruikbaarheid te onderscheiden. Dit heeft de naam stoplichtmodel gekregen. - Herbruikbaarheidscriteria
Op basis van het onderzoek zijn een aantal algemeen toepasbare redenen voor of tegen hergebruik gedefinieerd. Deze kunnen worden toegepast om te beoordelen hoe herbruikbaar verschillende producten zijn ten opzichte van elkaar.
Vervolgens laat het rapport zien hoe de genoemde concepten gebruikt kunnen worden om uit te vragen op basis van herbruikbaarheid. De uitvraagstrategie verschilt per productgroep.
Productgroepen
In het rapport wordt voor verschillende productgroepen uiteengezet hoe de uitvraag moet worden ingestoken. Het betreft de onderstaande 11 groepen:
- Kozijnen en glas
- Beschermlaag
- Verlaagd plafond
- Dakafwerking
- Tapijt
- Cv-ketels
- Gevelafwerking
- Verlichting
- Isolatiemateriaal
- In- afbouw (keuken, tussenwanden)
- Luchtbehandelingskanalen
Toekomstvisie
Het rapport sluit af met een toekomstvisie voor het meten van herbruikbaarheid. Hierin komt aan bod hoe het uitvragen op basis van herbruikbaarheid verder kan ontwikkelen en wat voor stappen hiervoor genomen moeten worden.