Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 8
In week 8 zijn er 7 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: beoordeling social return, jeugdgezondheidszorg bij GGD, deelname aanbestedingen niet koersgevoelig, Nederlandse wetgever biedt geen ruimere rechtsbescherming dan Europese, rechtsklachten en motiveringsklachten ernstige beroepsfout, doorgaan bouw- en sloopwerkzaamheden en toewijzing vordering betekent onaanvaardbare vertraging.
Bouw- en sloopwerkzaamheden mogen doorgaan
Op 16 september 2021 heeft Eindhoven Airport de opdracht voor het ontwerpen van Fase 3 van de uitbreiding van de luchthaven openbaar aanbesteed door een aankondiging op TenderNed. [eisers] heeft niet ingeschreven op de aanbesteding. Eindhoven Airport heeft de opdracht in maart 2022 gegund aan EGM. [eisers] heeft Eindhoven Airport op 15 mei 2024 aangeschreven met de stelling dat zijn reputatie als architect door het ontwerp van EGM wordt aangetast. Hij wil dat niet met de bouw- en sloopwerkzaamheden wordt aangevangen totdat in onderling overleg een oplossing wordt gevonden. De rechter vindt het onvoldoende aannemelijk dat een beroep van [eisers] op artikel 25 lid 1 sub c Aw in een bodemprocedure een zodanige kans van slagen heeft, dat vooruitlopend daarop toewijzing van de voorlopige voorziening gerechtvaardigd is. Dat betekent dat de vorderingen van [eisers] worden afgewezen. (ECLI:NL:RBOBR:2025:1017, Rechtbank Oost-Brabant, Datum uitspraak 19 februari 2025, Datum publicatie 20 februari 2025)
Samenvatting: Bouw- en sloopwerkzaamheden mogen doorgaan
Rechtsklachten en motiveringsklachten ernstige beroepsfout treffen geen doel
In deze bodemprocedure vordert CTS een verklaring voor recht dat de Staat jegens haar onrechtmatig heeft gehandeld door de Combinatie in 2013 niet uit te sluiten van een aanbestedingsprocedure voor taxivervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Het hof wees de verweren van VWS af dat achteraf gezien ook CTS had moeten worden uitgesloten wegens een ernstige beroepsfout en dat de onrechtmatige daad van VWS niet aan de Staat kan worden toegerekend. De Staat voert tegen deze oordelen rechtsklachten en motiveringsklachten aan. De procureur-generaal stelt dat geen van die klachten doel treft. (ECLI:NL:PHR:2025:207, Parket bij de Hoge Raad, Datum uitspraak 14 februari 2025, Datum publicatie 20 februari 2025)
Samenvatting: Rechtsklachten en motiveringsklachten ernstige beroepsfout treffen geen doel
Nederlandse wetgever biedt geen ruimere rechtsbescherming dan de Europese
Op 17 juli 2024 is de Europese openbare aanbesteding “Inzameling huishoudelijk afval en aanverwante dienstverlening” van de gemeenten Gennep en Bergen aangekondigd. Akwadraat heeft niet ingeschreven. Op 1 november 2024 hebben de gemeenten de opdracht voorlopig aan Remondis gegund. Er volgen twee kort gedingen tussen Akwadraat en de gemeenten. De rechter volgt Akwadraat niet in haar stelling dat de Nederlandse wetgever heeft beoogd om ruimere rechtsbescherming te bieden dan de Europese. Dit betekent dat de aanbestedingsprocedure Akwadraat - al dan niet in consortiumverband - in beginsel niet aangaat en Akwadraat ook om die reden geen belang bij haar vorderingen heeft. Ook was de opschortende termijn van twintig dagen (die tot 21 november 2024 liep) al verstreken. (ECLI:NL:RBLIM:2025:1278 en ECLI:NL:RBLIM:2025:1279, Rechtbank Limburg, Datum uitspraak 4 februari-2025, Datum publicatie 18 februari 2025)
Samenvatting: Nederlandse wetgever biedt geen ruimere rechtsbescherming dan de Europese
Eventuele deelname aan aanbestedingen niet koersgevoelig
Deze zaak gaat over een bestuurlijke boete die de AFM aan SBM heeft opgelegd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt dat het mogelijk inschrijven op openbare aanbestedingen, anders dan de AFM en de rechtbank veronderstellen, niet noodzakelijkerwijs ertoe leidt dat SBM de betreffende opdracht gegund zal krijgen. Het niet (kunnen) meedoen aan bepaalde openbare aanbestedingsprocedures is dan ook veel minder relevant voor SBM dan de AFM en de rechtbank hebben aangenomen. SBM deelt nooit met de markt of en aan welke aanbestedingsprocedures zij deelneemt, waardoor volgens het college van Beroep voor het bedrijfsleven niet valt in te zien hoe SBM’s eventuele deelname aan de twee aanbestedingen koersgevoelig kan zijn. ECLI:NL:CBB:2025:73, College van Beroep voor het bedrijfsleven, Datum uitspraak 18 februari 2025, Datum publicatie 18 februari 2025)
Samenvatting: Eventuele deelname aan aanbestedingen niet koersgevoelig
Jeugdgezondheidszorg mocht neergelegd worden bij de GGD
De Gemeente Breda heeft besloten om de jeugdgezondheidszorg vanaf 1 januari 2024 volledig neer te leggen bij de GGD. Volgens Jong JGZ is sprake van een overheidsopdracht waarnaar zij had moeten kunnen meedingen. De rechter komt echter tot het oordeel dat uit het wettelijke kader volgt dat de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg en overige gerelateerde werkzaamheden die in deze procedure centraal staan, tot de taken behoort die vanuit de wet al door de Gemeente aan de GGD zijn opgedragen. Met het besluit heeft de Gemeente ervoor gekozen om het in de wet neergelegde uitgangspunt te volgen. Er is ook geen strijdigheid met het Didam-arrest omdat de GGD hier niet gelijkgesteld kan worden aan een marktpartij. (ECLI:NL:RBZWB:2025:628, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Datum uitspraak 5 februari 2025, Datum publicatie 20 februari 2025)
Samenvatting: Jeugdgezondheidszorg mocht neergelegd worden bij de GGD
Beoordeling criterium social return was duidelijk
De Connectie besteedt het onderhoud en vervanging van interieurbeplanting aan voor de verschillende locaties van gemeente Arnhem, Renkum en Rheden. De Connectie heeft drie partijen uitgenodigd voor het doen van een inschrijving, waaronder [eiser]. [eiser] komt in dit kort geding op tegen de beoordeling en waardering van haar aanbieding op het (sub)gunningscriterium Social Return. Naar het oordeel van de rechter moet het voor een normaal oplettende en goed geïnformeerde inschrijver meer dan voldoende duidelijk zijn dat niet al bij inschrijving een eventuele korting op grond van een geldige PSO certificering wordt verrekend. Het had bovendien op de weg van [eiser] gelegen om in geval van twijfel of onduidelijkheid tijdens de inlichtingenronde vragen te stellen. (ECLI:NL:RBGEL:2025:1103, Rechtbank Gelderland, Datum uitspraak 10 februari 2025, Datum publicatie 21 februari 2025)
Samenvatting: Beoordeling criterium social return was duidelijk
Toewijzing van de vordering zou onaanvaardbare vertraging betekenen
In december 2024 is na een bouwteam-aanbesteding een contract gesloten tussen Vattenfall en CWD voor de uitvoeringsfase, zonder dat CWD Engicon als onderaannemer heeft ingezet. Engicon vordert Vattenfall en CWD te verbieden dat Vattenfall de opdracht tot realisatie laat uitvoeren zonder Engicon als onderaannemer. De rechter stelt dat in december 2024 een aannemingsovereenkomst is gesloten tussen Vattenfall en CWD met een andere onderaannemer en in beginsel is die overeenkomst onaantastbaar. De uitvoering van het project was ten tijde van de mondelinge behandeling van deze zaak al gestart. Toewijzing van de vordering van Engicon zou tot gevolg hebben dat het project moet worden stilgelegd en onaanvaardbare vertraging zou oplopen met alle maatschappelijke en financiële gevolgen van dien. (ECLI:NL:RBAMS:2025:984, Rechtbank Amsterdam, Datum uitspraak18 februari 2025, Datum publicatie20 februari 2025)
Samenvatting: Toewijzing van de vordering zou onaanvaardbare vertraging betekenen
In het dossier Jurisprudentie vind je 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vind je adviezen.