Sterker uit de crisis
Tijdens de bijeenkomst van de vakgroep Inkoopmanagement Publieke sector deelde Marcel Stuijts de strategische visie Sterker uit de crisis van Bureau Inkoop Zuidoost Brabant (Bizob) met de vakgroepleden. De COVID-19 periode heeft de kwetsbaarheid van de economie en de toeleveringsketens van lokale overheden bloot gelegd. Bizob onderzocht hoe ze door middel van inkoop en contractmanagement leveringsrisico’s in de toekomst kan verminderen en samen met ketenpartijen de toeleveringsketen kan hervormen. (onderwerp jaaragenda, september 2021)
Keten anders inrichten
In de strategische visie laat Bizob zien hoe ze, samen met haar partners, een grote bijdrage wil leveren om meer weerbaar en sterker uit de COVID-19 periode te komen. De eindverantwoordelijkheid blijft bij de leverancier, maar inkopers gaan wel in gesprek met leveranciers om onderdelen van de keten anders in te richten (met focus op het veilig stellen van toelevering en het realiseren van duurzaamheid in de keten). Zo zet Bizob in op meer hybride inkopen: een mengvorm van integrale en partiële inkoop.
Niet integraal of partiële inkoop, maar hybride
De laatste jaren zijn publieke organisaties en ondernemingen steeds meer gericht op het eindproduct en ligt de nadruk, bijvoorbeeld vanuit efficiëntieoverwegingen, vaak op een integrale inkoopaanpak. Hierdoor wordt er beperkt gekeken naar de rol van de tussenschakels in een keten. Een inkoopmodel gefocust op partiële inkoop (werkzaamheden opgesplitst inkopen) helpt de opdrachtgever meer invloed uit te oefenen op de toelevering. Nadeel is dat de opdrachtgever er ook voor zal zorgen dat alle afzonderlijke inkopen in tijd en technische zin op elkaar aansluiten. Dat kan soms inefficiënt zijn.
(Toeleverings)risico’s in beeld
Er is ook een tussenvorm mogelijk van integrale en partiële inkopen, zo is de visie van Bizob. In dit hybride inkoopmodel verschuift de focus naar de gehele keten, zodat (toeleverings)risico’s beter in beeld komen. Zo kunnen ook voorwaarden gesteld worden aan de kwaliteit van de ondernemers in de toeleveringsketen (onderaannemers). Bijvoorbeeld: eisen inzake social return en arbeidsvoorwaarden, duurzaamheidseisen ten aanzien van halffabricaten en de herkomst van producten en diensten.
Inzicht in onderliggende schakels
De grootste uitdaging voor inkopers bij een hybride vorm is het inzicht krijgen in de onderliggende schakels in de keten. Hogere betrokkenheid, informatiedeling en intensievere relaties met leveranciers zijn betrekkelijk nieuwe activiteiten voor de publieke inkoopfunctie. Bizob gaat met het hybride inkopen aan de slag. Zoals door middel van inkopers opleiden in het analyseren van de toeleveringsketen. Om een goede gesprekspartner daarin te zijn voor de leverancier en ketensamenwerking te stimuleren. De vakgroep volgt deze aanpak met interesse.
Meer informatie
Strategische visie: Sterker uit de crisis
PIANOo-vakgroep Inkoopmanagement Publieke Sector