Buyer Group Duurzaam baggeren
Publieke opdrachtgevers in deze Buyer Group werken samen aan het verduurzamen van baggeren. Hiervoor heeft de Buyer Group een marktvisie en inkoopstrategie opgesteld in samenwerking met marktpartijen.
- MPEG4 Video | MP4 | 229.6 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 554.0 MB
- WebM Video | WEBM | 26.5 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 115.5 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 7.1 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 5.2 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 4.8 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 3.7 kB
Doel
De uitstoot van broeikasgassen en stikstof tijdens het baggeren verkleinen en bagger als grondstof op een verantwoorde wijze inzetten, met een zo hoog mogelijke maatschappelijke waarde. Dat is het doel van de Buyer Group Duurzaam baggeren. Het gaat om de inzet van het materieel, maar ook om de broeikasgassen die vrijkomen uit de bagger zelf. Ook is het voorkomen van de noodzaak tot baggeren een aandachtspunt.
Het verduurzamen van baggeren wil de Buyer Group bereiken door zo veel mogelijk in te zetten op een gezamenlijke werkwijze om de ambities via aanbestedingen te realiseren. Hiermee ontstaat een steeds grotere markt voor duurzaam baggeren, waardoor een vliegwieleffect ontstaat. Vanuit die optiek heeft de aanpak ook een sterke relatie met het transitiepad van het Rijksprogramma Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI).
Vanuit KCI is het de ambitie om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken in de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW). Daar zijn o.a. de transitiepaden ‘Kustlijnzorg en Vaargeulonderhoud’ (TPKV) en ‘Weg, Dijk en Spoormaterieel’ (WDSM) ontwikkeld. De provincies en de waterschappen sloten zich hierbij aan en hebben hiervoor op 28 juni 2023 samenwerkingsafspraken met het ministerie van I&W ondertekend.
Voor wie?
De Buyer Group is bedoeld voor publieke opdrachtgevers en bestaat uit Buying participants en Learning participants. Daarnaast heeft de Buyer Group een klankbordgroep met vertegenwoordigers vanuit de Rijksoverheid, koepelorganisaties en brancheorganisaties.
Deelnemende organisaties
- Gemeente Nijmegen
- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
- Hoogheemraadschap van Rijnland
- Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
- Provincie Utrecht
- Provincie Groningen
- Rijkswaterstaat
- Waternet
- Waterschap Drents Overijsselse Delta
- Waterschap Noorderzijlvest
- Waterschap Rivierenland
De klankbordgroep
- CROW
- Cumela
- Havenbedrijf Rotterdam
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Rijkswaterstaat
- Unie van Waterschappen
- Vereniging van Waterbouwers
- Waternet
Aanpak
Waterbeheerders zijn marktbepalend en kunnen in samenwerking met elkaar en marktpartijen zorgen voor een gestructureerde, kosteneffectieve transitie naar klimaatneutraal en circulair baggerwerk. De Marktvisie en Inkoopstrategie (M&I) van de Buyer Group maakt het voor waterbeheerders duidelijk hoe zij in hun aanbestedingsbeleid resultaten kunnen halen op het gebied van reductie van broeikasgasemissies. Daarbij ligt de focus op kleinschalig en middelgroot baggerwerk in zoete wateren, in zowel stedelijk als landelijk gebied. De M&I maakt duidelijk wat er nu al kan, maar geeft ook een beeld van de ontwikkelingen die de komende jaren nodig zijn voor meer circulair en nog klimaat bewuster baggerwerk.
Marktdialoog en kennisdeling
De Buyer Group heeft nauw contact met de markt. Zo is de Marktvisie en Inkoopstrategie opgesteld. Leden van de Buyer Group passen de strategie toe in hun eigen projecten en delen de ervaringen die ze hierbij opdoen regelmatig tijdens fysieke bijeenkomsten. In die bijeenkomsten wordt tevens samengewerkt aan de hand van een ontwikkelagenda. De ontwikkelagenda is er op gericht in de toekomst het baggerwerk verder te verduurzamen.Verder nemen de leden deel aan netwerkbijeenkomsten zoals de Baggernetdag om kennis te delen en delen zij ervaringen via de publicatie van inkoopvoorbeelden.
Professionele begeleiding
De Buyer Group wordt gecoördineerd door Evert Swart (bestuurskundig adviseur).
Aanmelden en meer informatie
Wil je deelnemen aan de Buyer Group? Stuur dan een mail naar buyergroups@pianoo.nl.
Vrijblijvend deelnemen
Neem gerust een keer vrijblijvend deel aan één van de Buyer Group overlegmomenten. Om de 6 weken vinden deze overlegmomenten fysiek plaats.Daar tref je enthousiaste vakgenoten die graag kennis delen voor een duurzame toekomst voor het baggerwerk. Ook kun je via deze weg actief deelnemen aan de ontwikkelagenda van de Buyer Group en zo jouw eigen duurzame uitdagingen met die van de Buyer Group combineren.
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.