Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 7
In week 7 zijn er 4 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd op rechtspraak.nl. De uitspraken gaan over: Beoordeling kwaliteitsvragen niet evident onjuist, zorgen over de continuïteit van de dienst leiden tot heraanbesteding, nationale aanbesteding was toegestaan en tekortkomingen rechtvaardigen ontbinding.
Beoordeling kwaliteitsvragen niet evident onjuist
Het Ministerie van Economische Zaken (IUC-EZ), heeft een Europese openbare aanbesteding georganiseerd voor de opdracht “Tijdelijk inhuur van ICT-Professionals volgens het Detavast model”. StaffingNow is bericht dat de totaalscore voor haar antwoorden op de kwaliteitswensvragen lager ligt dan de minimaal vereiste 495 punten, zodat de inschrijving van StaffingNow niet meer is beoordeeld op het criterium ‘prijs’. De rechter zegt dat de door de beoordelingscommissie geuite kritiekpunten voor het overgrote deel de toets van begrijpelijkheid kunnen doorstaan. Dat het geheel door de beoordelingscommissie gewogen is, en als ‘slecht’ is beoordeeld, komt de voorzieningenrechter daarmee niet als evident onjuist voor. (ECLI:NL:RBDHA:2025:1895, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 10 februari 2025, Datum publicatie 13 februari 2025)
Samenvatting: Beoordeling kwaliteitsvragen niet evident onjuist
Zorgen over de continuïteit van de dienst leiden tot heraanbesteding
De Gemeente Tilburg heeft de voorlopige gunning aan Actief Huiszorg ingetrokken omdat Actief Huiszorg niet voldoet aan een geschiktheidseis. De Gemeente is volgens de rechter op grond van de Wmo verplicht ondersteuning te bieden aan haar inwoners. Op de zitting heeft de Gemeente gezegd dat geen duidelijk scenario bestaat voor de situatie dat Actief Huiszorg, met een marktaandeel van ongeveer 45% in de Gemeente, definitief buiten de aanbesteding valt. Het is niet duidelijk of en in hoeverre andere zorgaanbieders cliënten en personeel zouden kunnen overnemen. Dit betekent dat er zorgen zijn over de continuïteit van de dienstverlening. Bij die stand van zaken vindt de rechter dat een heraanbesteding moet worden gehouden. Ook is er volgens de rechter geen sprake geweest van een poging om het besluitvormingsproces onrechtmatig te beïnvloeden. (ECLI:NL:RBZWB:2025:760, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Datum uitspraak 13 februari 2025, Datum publicatie 13 februari 2025)
Samenvatting: Zorgen over de continuïteit van de dienst leiden tot heraanbesteding
Nationale aanbesteding was toegestaan
De Gemeente Hilversuim heeft een nationale aanbestedingsprocedure ‘Concessieovereenkomst Lichtmastreclame’ aangekondigd voor lichtmastreclames en reclameplaten. Op 21 juni 2024 heeft de Gemeente aan Reclanet bericht dat zij voornemens is de opdracht te gunnen aan NPB. Reclanet is met haar inschrijving op de tweede plaats geëindigd. Volgens de voorzieningenrechter heeft de Gemeente een onjuiste aanbestedingsprocedure gevolgd. In dit hoger beroep vernietigt het hof het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van Reclanet alsnog af. Het hof zegt o.a. dat de Gemeente deze concessieopdracht nationaal heeft mogen aanbesteden en niet verplicht was de Europese aanbestedingsprocedure te volgen. (ECLI:NL:GHARL:2025:299, Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, Datum uitspraak 21 januari 2025, Datum publicatie 17 februari 2025)
Samenvatting: Nationale aanbesteding was toegestaan
Tekortkomingen rechtvaardigen ontbinding
Na een Europese openbare aanbesteding in 2019 heeft de gemeente Delft aan een aannemer de opdracht gegund voor het “Onderhoud gemeentelijke eigendommen, perceel 1”. Na de aanvang van de werkzaamheden heeft de gemeente de aannemer meerdere malen laten weten niet tevreden te zijn. Op 11 mei 2021 heeft de gemeente de overeenkomst per 1 juni 2021 ontbonden. Daarop heeft de aannemer de gemeente op 22 mei 2021 laten weten niet akkoord te gaan met ontbinding. De aannemer heeft zich er o.a. op beroepen dat hij de werkzaamheden niet (volledig en tijdig) kon verrichten als gevolg van de overheidsmaatregelen naar aanleiding van COVID-19 in 2020 en 2021. De rechter stelt echter dat de tekortkomingen door de aannemer de ontbinding rechtvaardigen. (ECLI:NL:RBDHA:2025:2057, Rechtbank Den Haag, Datum uitspraak 12 februari 2025, Datum publicatie 17 februari 2025)
Samenvatting: Tekortkomingen rechtvaardigen ontbinding
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.