Actuele uitspraken aanbestedingsrecht week 45
In week 44 zijn er 3 uitspraken op het gebied van het aanbestedingsrecht gepubliceerd waarvan 2 op rechtspraak.nl en 1 op eur-lex,europa.eu. De uitspraken gaan over: Eis armaturen niet disproportioneel, opdracht lichtmastreclames had Europees aanbesteed moeten worden en duidelijke motivering nodig voor wijziging concessie zonder aanbesteding.
Eis armaturen niet disproportioneel
De gemeente Nuenen heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure gepubliceerd voor ledverlichting op 5 sportparken van de gemeente. De rechter stelt dat de stelling van de gemeente dat Aerolux haar recht heeft verwerkt om in dit stadium te klagen over het Programma van Eisen wordt verworpen. Van een situatie vergelijkbaar met die als aan de orde is in het Grossmannarrest, is volgens de rechter geen sprake. Ten aanzien van de eis, dat de armaturen uit één geheel moeten bestaan is Aerolux er volgens de rechter niet in geslaagd aannemelijk te maken dat deze disproportioneel is in de zin van artikel 2.75 Aw 2012 noch dat uitsluitend Signify in staat is aan die eis te voldoen.” (ECLI:NL:RBOBR:2024:5103, Rechtbank Oost-Brabant, Datum uitspraak 21 oktober 2024, Datum publicatie 6 november 2024)
Samenvatting: Eis armaturen niet disproportioneel
Opdracht lichtmastreclames had Europees aanbesteed moeten worden
De Gemeente Hilversum heeft een nationale openbare aanbestedingsprocedure aangekondigd voor de exploitatie van lichtmastreclames en reclameplaten. [eiseres] is met haar inschrijving op de tweede plaats geëindigd en meent dat aan de aanbestedingsprocedure fundamentele gebreken kleven. De rechter vindt dat de Gemeente de waarde van de concessieopdracht onjuist heeft geraamd. De opdracht had van meet af aan Europees moeten worden aanbesteed, omdat de geraamde waarde de drempelwaarde overschrijdt. Er is sprake van een fundamenteel gebrek in de door de Gemeente gevoerde procedure. De Gemeente wordt verboden de opdracht definitief aan [tussenkomende partij] te gunnen. (ECLI:NL:RBMNE:2024:5923, Rechtbank Midden-Nederland, Datum uitspraak18 oktober 2024, Datum publicatie 8 november 2024)
Samenvatting: Opdracht lichtmastreclames had Europees aanbesteed moeten worden
Duidelijke motivering nodig voor wijziging concessie zonder aanbesteding
In 2007 sloot ASPI een concessieovereenkomst voor snelwegen in Italië, die geldig was tot 2038. Na de instorting van de Morandi-brug in 2018, waarbij 43 doden vielen, werd ASPI beschuldigd van nalatig onderhoud en volgden onderhandelingen met de overheid over een schikking. In 2020 stelde ASPI een schikking voor met een financiële compensatie, veiligheidsverbeteringen en de overdracht van aandelen, die in 2021 werd goedgekeurd zonder formeel vast te stellen of ASPI tekortgeschoten was. De bestuursrechter vroeg het Hof van Justitie van de EU o.a. om te oordelen over de naleving van EU-regels bij wijzigingen van concessies zonder openbare aanbesteding. Het Hof stelt dat zulke wijzigingen alleen toegestaan zijn als de redenen duidelijk worden gemotiveerd, zodat betrokken partijen hun rechten kunnen verdedigen. (Arrest van het Hof (Vijfde kamer) In zaak C‑683/22, 7 november 2024)
Samenvatting: Duidelijke motivering nodig voor wijziging concessie zonder aanbesteding
In het dossier Jurisprudentie vindt u 2 rubrieken met uitspraken.
Een lijst met samenvattingen van uitspraken van het Hof van Justitie EU en de Nederlandse rechters, inclusief bovenstaande uitspraken. Deze lijst wordt wekelijks aangevuld.
Een lijst met de belangrijkste uitspraken van het Hof van Justitie EU, de Hoge Raad, gerechtshoven en rechtbanken. Gerubriceerd naar onderwerp en per onderwerp vindt u adviezen.