Terugblik: Subsidies en samenwerking bij innovatiegericht inkopen (PIANOo-congres 2022)
Subsidies, samenwerking en kennisdeling. Binnen Europa zijn er veel mogelijkheden om met elkaar innovatiegericht inkopen te bevorderen en de rol van de overheid als launching customer te versterken. De werkgroep Innovatiegericht Inkopen belichtte verschillende subsidiemogelijkheden tijdens het PIANOo-congres in de sessie ‘EU grants and collabs’ en deelde eigen ervaringen. (juni 2022)
Werkgroep Innovatiegericht Inkopen
De Werkgroep Innovatiegericht Inkopen bestaat uit koplopers van uiteenlopende overheidsorganisatie en wetenschappers op het gebied van innovatiegericht inkopen. Zij inspireren en stimuleren publieke organisaties om meer innovatiegericht in te kopen. Voorzitter van de werkgroep Maurice van Rooijen (PIANOo), trapte de congressessie op 16 juni 2022 af met een korte toelichting op de werkgroep.
Van Rooijen benoemde de opdracht die de werkgroep van de ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gekregen, te weten:
- Een ambassadeursrol vervullen om het nut en belang van innovatiegericht inkopen onder de aandacht te brengen.
- Klankbord/testgroep zijn voor EZK en andere betrokken beleidsministeries over het beleid voor innovatiegericht inkopen.
- Identificeren van innovatieve projecten die in aanmerking kunnen komen voor SBIR of Innovatiepartnerschappen en deze te ondersteunen/begeleiden.
- Identificeren van knelpunten rondom innovatiegericht inkopen.
Ook gaf hij een doorkijk naar wat de Werkgroep dit jaar op stapel heeft staan. Zo gaat de werkgroep met studenten en young professionals onderzoek doen om knelpunten bij innovatiegericht inkopen te identificeren. Verder breidt de werkgroep haar kennis op het gebied van innovatiegericht inkopen uit en organiseert ze dit najaar zowel een mini-congres (3 november) als een wetenschapsmiddag (8 december) over innovatiegericht inkopen. Van Rooijen benoemde ook dat minister Adriaanse de werkgroep noemde tijdens een commissiedebat en aangaf de Tweede Kamer eind dit jaar te informeren over het onderzoek naar knelpunten.
Zoek Europese partners
In de sessie gingen verschillende sprekers en werkgroepleden in op de subsidiemogelijkheden die de Europese Commissie biedt om innovatiegericht inkopen te stimuleren en bevorderen. Zo schetst Eric Boessenkool, coördinator Bureau Brussel van Rijkswaterstaat, tijdens de sessie hoe Europese beleidsontwikkelingen van de Green Deal werken en wat dit betekent voor inkoop.
Bureau Brussel is voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het expertisecentrum voor Europese programma’s. Het faciliteert samenwerking met andere organisaties zoals kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Ze nemen actief deel aan verschillende Europese programma's zoals Horizon Europe, Connecting Europe Facility (CEF), LIFE en Interreg. Met subsidie vanuit het LIFE-programma ontwikkelt Rijkswaterstaat met TNO het project Solar Highways een duurzaam geluidsscherm dat verkeersgeluid absorbeert en tegelijkertijd elektriciteit opwekt.
Eén van Boeselaars tips: “Probeer voor de uitdaging die je hebt je Europese partners te vinden, want waarschijnlijk staan andere landen voor dezelfde uitdagingen.” Hij benadrukte dat het niet (alleen) gaat om het geld, maar om kennis, innovatie en samenwerking.
Kies voor klein consortium
In navolging van Boessenkool vertelden Vitezslav Titl (Universiteit Utrecht) en Klaas Stek (Universiteit Twente) over hun praktijkervaring met Europese subsidieprogramma’s. Vitezslav Titl, Universitair Docent Recht & Economie aan de Universiteit Utrecht: “Als je met een consortium een aanvraag indient, zorg er dan voor dat je de medewerkers van het consortium goed kent. Maak het consortium niet te groot, want hoe kleiner het consortium des te makkelijker is het om beslissingen te maken.”
DemoTrans
Met financiering van het Horizon Europe-actieprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie start Universiteit Utrecht in september 2022 met het DemoTrans-project. Ze doen dit samen partneruniversiteiten University of Bergen, Charles University en KU Leuven. Het is een impactgedreven onderzoeksproject dat gaat over de wisselwerking tussen democratische instellingen en de globalisering van de economie. Doel is het opleveren van theoretische en empirisch robuuste aanbevelingen om democratisch bestuur nieuw leven in te kunnen blazen, wat zal leiden tot meer verantwoording, duurzaamheid en innovaties.
Bij de Universiteit Utrecht zijn naast Vitezslav Titl ook Prof. Fredo Schotanus en universitair docent dr. Anne Rainville nauw betrokken. Rainville is ook lid van de werkgroep Innovatiegericht Inkopen.
Projectmanagement bij subsidietrajecten
Klaas Stek, Assistent Professor Inkoop en Supply Management aan de Universiteit Twente sloot af met zijn ervaringen op het vlak van Europese subsidieprojecten. Stek is tevens manager van EL-IPS, het European Lab for Innovative Purchasing and Supply en lid van de werkgroep Innovatiegericht Inkopen. Hij had een aantal tips voor projectmanagement in subsidietrajecten: “Gebruik een Gantt-diagram tijdens het plannen van alle werkzaamheden, regel tijdig de ondertekening van partnerovereenkomsten en kom maandelijks bijeen met partners om de aanvraag te doorlopen.”
Periscope
Universiteit Twente zet met Europese subsidies het project Periscope op. Hiermee wil Universiteit Twente studenten voorbereiden op het verwerven van toekomstige Purchasing and Supply Management (PSM) vaardigheden en sleutelcompetenties voor innovatieve en duurzame oplossingen. Om dit te bereiken heeft de Universiteit de volgende doelstellingen geformuleerd:
- Het theoretisch ontwikkelen van een framework voor Inkoop en Supply Management (PSM) op het gebied van innovatie en duurzaamheid.
- Delphi-onderzoeken uitvoeren naar toekomstige PSM competenties voor innovatieve en duurzame oplossingen.
- Het ontwikkelen van een module-gebaseerde cursus om deze vaardigheden aan te leren.
- Het ontwikkelen van een open studentgerichte en digitale leeromgeving met educatief materiaal en simulatiegames.
Andere verslagen
Andere verslagen op het gebied van innovatiegericht inkopen tijdens het PIANOo-congres 2022:
- Europese steden ontwikkelen samen AI-oplossingen in pre-commercieel traject
- Scale Up - met marktpartijen en kennispartners naar innovatie
Meer informatie
Heb je vragen over de werkgroep of deze sessie, of wil je de presentatie ontvangen? Mail naar @email.