Terugblik: Europese steden ontwikkelen samen AI-oplossingen in pre-commercieel traject (PIANOo-congres 2022)
Europese steden duurzamer maken met behulp van Artificiële intelligentie (AI) oplossingen. Dat is waar 5 steden, waaronder Amsterdam aan werken, met AI4Cities. Samen doorlopen zij een pre-commercieel inkooptraject. Het project, dat in de testfase zit, kwam aan bod tijdens de sessie van Procure2Innovate (P2I) op het PIANOo-congres. Het netwerk voor expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen belichtte in de sessie ook de resultaten van 4 jaar P2I. (juli 2022)
Procure2Innovate: Europese samenwerkingen
Procure2Innovate (P2I) is een netwerk voor Europese expertisecentra op het gebied van innovatiegericht inkopen. De deelnemers uit het netwerk waren op 16 juni te gast op het PIANOo-congres, om kennis op te doen over de Nederlandse inkooppraktijk én op zelf kennis te delen. Lieve Bos van de Europese Commissie (DG CONNECT) gaf bij de aftrap aan trots te zijn op het netwerk dat 4 jaar geleden is opgericht na financiering via het Horizon2020-programma.
Buddies
Tijdens het congres deelde het netwerk de resultaten. Zo vertelden Silke Guggenbichler (Oostenrijk), en Luís Ferreira (Portugal) dat hun landen veel kennis hebben opgedaan, doordat zij elkaars ‘buddy’ waren afgelopen jaren. Eén van de resultaten ervan is dat er sinds 2021 officieel een Portugees expertisecentrum over innovatiegericht inkopen bestaat. Het P2I-netwerk gaat ook komende jaren door met de onderlinge samenwerking. Ook zal het netwerk uitbreiden met 2 andere Europese landen.
AI4Cities: Europese steden duurzamer maken met AI
Het P2I-netwerk belichtte ook het Al4Cities project, een Europese project voor onderzoek en ontwikkeling. Binnen dit project worden innovatieve oplossingen met AI ontwikkeld om Europese steden duurzamer te maken. Helsinki, Amsterdam, Kopenhagen, Parijs, Stavanger en Tallinn doorlopen een pre-commercieel inkooptraject om oplossingen te vinden om CO2-neutraal te worden. Het traject bestaat uit 3 fases: eerst haalbaarheidsonderzoek, daarna het ontwikkelen van prototypes, tot slot het testen van de oplossingen.
Houd fase van haalbaarheidsonderzoek kort
Mark Stoevelaar, projectleider bij de gemeente Amsterdam: “We begonnen met 41 leveranciers de eerste fase, waarin leveranciers uitgebreider hun oplossing uitwerken. Ze geven aan hoe ze hun prototype voor zich zien en hoe ze het in de praktijk willen inzetten.” Stoevelaar adviseert die fase meestal kort te houden. Want er zullen een heel aantal oplossingsrichtingen afvallen. De tijd kun je beter gebruiken in de fases erna. In de prototype fase is meer intensief contact tussen ondernemer en de overheidsorganisatie gewenst. De ondernemer gaat het prototype ontwikkelen. Help hem met de kennis die de overheid heeft, zodat hij zijn oplossing verder kan ontwikkelen. Denk alvast in praktische zin mee met wat ze nodig gaan hebben bij de derde fase tijdens het testen.”
AI-oplossingen voor energiedomein en mobiliteit
AI4Cities bevindt zich momenteel in de derde fase van het project. In deze fase zijn er nu 4 leveranciers die werken aan oplossingen voor het energiedomein en 3 leveranciers die werken aan oplossingen voor mobiliteit. De prototypes gaan ze testen in de verschillende projectsteden. Mark Stoevelaar is positief: “Dit Europese pre-commercieel inkooptraject heeft samenwerking bevorderd, zowel intern bij ons in de organisatie alsook tussen de Europese partners onderling.”
Andere verslagen
Andere verslagen op het gebied van innovatiegericht inkopen tijdens het PIANOo-congres 2022:
- Scale Up - met marktpartijen en kennispartners naar innovatie
- Subsidies en samenwerking bij innovatiegericht inkopen
Meer informatie
Procure2Innovate en andere Europese samenwerkingen