Voor- en nadelen raamovereenkomsten
De PIANOo-vakgroep Inkoopmanagement Publieke Sector kwam op 1 december 2021 weer bijeen. De vakgroepleden zoomden met elkaar in op de voor- en nadelen van raamovereenkomsten. Daarnaast werd het realiseren van doelstellingen via inkoop en de relatie met bestuurders besproken. (onderwerp jaaragenda, december 2021)
De bijeenkomst begon met het uitlichten van actualiteiten. Waaronder de onlangs gepubliceerde Kamerbrief Innovatiegericht Inkopen, met een opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan PIANOo om een werkgroep te faciliteren ten aanzien van innovatiegericht inkopen.
Het benutten van raamovereenkomsten
Aansluitend voerde de vakgroep een discussie over de voor- en nadelen van raamovereenkomsten. De aanleiding? PIANOo gaat de informatie die op de website staat een update geven. De informatie is nu vooral procedureel-juridisch van aard. PIANOo wil deze aanvullen over het gebruikmaken van raamovereenkomsten.
Informatie die PIANOo de komende tijd wil verduidelijken op de site is onder andere over het bepalen van de reikwijdte en waarde van een raamovereenkomst. Net als de vraag wat het gebruik van raamovereenkomsten voor de inrichting van de organisatie betekent, en hoe de uitnutting ervan te monitoren. Binnen de vakgroep deelden de leden ervaringen met elkaar en bespraken voor welk soort opdrachten zij met name voordelen en efficiëntie van raamovereenkomsten zien. PIANOo verwerkt komende tijd de inbreng van de vakgroep in de teksten op de website.
Praktijkcasus Rijkswaterstaat
Vervolgens was het tijd voor de praktijkcasus van Rijkswaterstaat over het realiseren van doelstellingen via inkoop en de relatie met bestuurders. Dit werd toegelicht door Antoine Giezen, Senior Adviseur Inkoop & Contractmanagement bij Rijkswaterstaat. Hij houdt zich bezig met onderhoudscontracten, waarbij beheerders en onderhoudsteams meer met elkaar in verbinding worden gebracht, zodat ze elkaar beter begrijpen.
Voorspelbaarder worden
‘Op dit moment werken we toe naar de vierde generatie onderhoudscontracten (voorheen prestatiecontracten)´, aldus Giezen. ‘Daarin zit onder andere een nieuwe versie van de UAV-GC. Ook willen we gebruik maken van een nieuwe aanbestedingsvorm, die we ‘Concurrentie-gerichte dialoog light’ noemen. Daarnaast proberen we onze aanbestedingen inzichtelijker te maken. Dat doen we door regelmatig een inkoopplanning te publiceren, inclusief een factsheet met wie/wat/waar-informatie. Zo kunnen marktpartijen zien welke opdrachten eraan komen. Voorspelbaarder worden naar de markt is een belangrijke opgave voor de toekomst.’
Realiseren van doelstellingen via inkoop en de relatie met bestuurders
Een voorbeeld van het realiseren van doelstellingen via inkoop en het contact tussen Giezen en zijn bestuur was bij de aanpak Reclasseringsinzet. ‘Van onze Directeur-Generaal Michèle Blom kreeg ik het verzoek om met Reclassering te onderzoeken of we mensen met een taakstraf door aannemers kunnen laten inzetten. Nadat ik deze mogelijkheid bij onze opdrachtnemers had geopperd en ze een aantal verkennende gesprekken met Reclassing Nederland hadden gevoerd tekende een aannemer een intentieverklaring met hen voor de inzet van werkgestraften. Blom vroeg me om eventuele uitdagingen en obstakels te melden. Via de verschillende managementlagen werd navraag gedaan hoe het traject verliep en welke opschalingsmogelijkheden we hebben. Het gebeurt niet dagelijks dat je met het hoger management in contact komt, maar met dit contact, kun je zoveel van de grond krijgen.’
Doen waar je goed in bent
‘Een belangrijke les die ik leerde is dat je mensen vooral moet laten doen waar ze goed in zijn’, zegt Giezen. ‘Daarom praat ik veel met collega’s en externen, om te vragen: 'Ben je nog steeds blij?' Het helpt me om een netwerk op te bouwen, zowel bij het bestuur dat de opdracht geeft en de aannemers die onderhoud uitvoeren. Belangrijk hierbij is proberen om aan te sluiten bij de taal die zij spreken, zodat wederzijds begrip ontstaat. Als je de taal van beleid en die van werkvloer verstaat; dat is écht goud waard.’
Meer informatie