Handleiding circulair inkopen in 8 stappen
Copper8 heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat een handleiding voor circulair inkopen opgesteld. De handleiding moet inkopers, beleidsadviseurs en projectleiders helpen om zelfstandig een circulair inkooptraject op te starten en uit te voeren. In het boek worden 8 stappen behandeld om tot een geslaagd circulair inkooptraject te komen. De stappen worden ook onderbouwd aan de hand van gerealiseerde cases. (oktober 2018)
Inkoop als drijvende kracht
Inkoop kan een groot verschil maken voor belangrijke en complexe onderwerpen zoals circulariteit en de transitie naar een circulaire economie. Inkoop lijkt geen spannend ontwerp: het gaat traditioneel gezien vooral om het behalen van de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het wordt pas interessant wanneer u met uw koopkracht invloed gaat uitoefenen en die mogelijkheid gebruikt om de wereld te veranderen. Uw vraag kan invloed hebben op prijzen, beschikbaarheid van grondstoffen en een kans bieden aan technische ontwikkelingen en duurzaamheid. In die zin is inkopen dé manier om tot een betere wereld te komen.
Circulair inkopen in 8 stapppen
In dit boek komen de 8 stappen van een circulair inkoopproces aan de orde.
Circulair inkopen: Waarom en wat?
Waarom wil je met je organisatie circulair inkopen? Wat is de definitie die je organisatie hanteert? De informatie in deze stap geeft een afwegingskader voor het bepalen van de productgroepen om circulair in te kopen.
Interne organisatie
Wat betekent circulair inkopen voor je eigen organisatie? Wat zijn de consequenties van een circulair inkoopproces? Hoe betrekt u interne afdelingen om tot een geslaagd inkoopproces te komen?
Vraagstelling
Bepaal de functionele vraagstelling en de wijze waarop u de vraag formuleert. De ervaring leert dat de mate van functioneel specificeren verschilt per sector.
Multidisciplinaire samenwerking
Een circulaire economie creëert u niet alleen. Soms is het wenselijk om niet een bilaterale relatie aan te gaan, maar alle ketenpartijen te betrekken die daadwerkelijk de kringloop sluiten. Wanneer en hoe doet u dat?
Aanbestedingsprocedure
Welke procedure kiest u om tot een optimaal circulaire aanbieding te komen? Hoe kunt u hier de balans vinden tussen concurrentie en samenwerking?
Meten en beoordelen van circulariteit
Wat is het verschil tussen meten en beoordelen? En hoe kunt u de circulariteit van de aanbiedingen objectief meten?
Borging
Hoe borgt u de circulaire ambities op lange termijn? Deze stap geeft inzicht in de toepasbaarheid van verschillende verdienmodellen en geeft voorstellen voor een circulair contract.
Contractmanagement
Blijf de samenwerking monitoren na het afronden van de transactie voor daadwerkelijk circulair gebruik. De informatie in deze stap biedt advies voor circulair contractmanagement.