Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI)
Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie. We hebben in Nederland met tal van complexe, maatschappelijke vraagstukken te maken die schreeuwen om een oplossing. Oplossingen waar we nu aan moeten werken voor een betere wereld in de toekomst. Als overheidsorganisatie kunt u daar vandaag mee beginnen. Door de juiste, duurzame, keuzes te maken als opdrachtgever en inkoper. Sluit u daarom ook aan bij het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Zo maken overheden samen een duurzaam verschil.
Opstellen actieplan MVOI
Download het Manifest MVOI (pdf)
Deelnemers en actieplannen
Oproep minister Jetten
85 miljard euro inkoopkracht
Nederlandse overheden kopen jaarlijks voor ruim 85 miljard euro in aan producten, werken en diensten. Hiermee hebben ze bij elkaar een enorme impact om de urgente vraagstukken van vandaag aan te pakken. Koopt u lineaire of circulaire oplossingen in, kiest u voor grijs of groen, heeft u oog voor diversiteit en social return? Maak telkens maatschappelijk verantwoorde keuzes en het mes snijdt aan twee kanten: uw organisatie draagt bij aan een betere wereld en u beweegt marktpartijen om steeds meer duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren.
Aan welke doelen werkt u?
Zet ook uw opdrachtgeverschap en inkoop in voor de transitie naar een duurzame, sociale wereld. Met het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen maakt u van die urgentie concreet werk. Hierin vindt u 6 thema’s voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI): Milieu en biodiversiteit, Klimaat, Circulair (inclusief biobased), Ketenverantwoordelijkheid (Internationale Sociale Voorwaarden), Diversiteit en inclusie en Social return.
Grafische weergave van bovenstaande 6 MVI thema's.
Klik op de afbeelding voor grote weergave.
Toepassing van MVOI ook belangrijk voor ander beleid
MVOI helpt u om invulling te geven aan beleids- en inkoopdoelen op de bovengenoemde terreinen. Daarmee voldoet u ook aan bestuurlijke afspraken. Denk bijvoorbeeld aan het Klimaatakkoord, het Grondstoffenakkoord en de Wet Banenafspraak en het quotum arbeidsbeperkten.
Hoe maakt u werk van MVOI?
U maakt pas echt impact als niet alleen de afdeling inkoop maar heel uw organisatie op alle niveaus betrokken is. Vandaar dat we niet spreken van MVI maar van MVOI: de ‘O’ van (intern) ‘opdrachtgeven’ gaat vooraf aan het inkopen. Van visie- en planvorming tot opdrachtgeven en inkopen: uw hele organisatie zet zich in voor de doelen die u wilt bereiken. Op de pagina van MVI naar MVOI vindt u meer informatie (inclusief video's) over intern opdrachtgeverschap en het borgen van MVOI in uw organisatie.
Hoe helpt het Manifest u bij MVOI?
Met het Manifest werkt u stap voor stap aan uw eigen doelen en ambities. En daar staat u zeker niet alleen in.
- De eerste stap is bewustwording. Welke maatschappelijke doelen zijn er en wat wilt u daarin bereiken? Gebruik dan bijvoorbeeld het ambitieweb.
- Hoe u uw doelen bereikt? Gebruik bijvoorbeeld de webtool ISO 20400 om van abstracte maatschappelijke doelstellingen concrete acties te maken. Het helpt u ook om MVOI goed te borgen in uw organisatie.
- Ook het Vragenloket van expertisecentrum PIANOo staat voor u klaar. De deskundigen geven u advies en hulp op maat.
- U maakt uw acties concreet in een actieplan MVOI. U monitort de voortgang en stelt jaarlijks een rapportage op. PIANOo ondersteunt bij het opstellen van het actieplan, verzamelt de rapportages van alle deelnemers van het Manifest en geeft algemene feedback. Dit helpt alle betrokken partijen verder voortgang te boeken.
- U deelt ervaring en kennis met de andere deelnemers.
Hoe maakt u concreet werk van MVOI?
-
Stel een actieplan op
Overheden moeten aan de slag met de duurzame transitie. Het is tijd voor daden. Op basis van uw doelen en ambities zorgt u met het actieplan MVOI dat u tot concrete actie komt en dit ook gaat monitoren. PIANOo ondersteunt u bij het opstellen van een actieplan en organiseert webinars.
-
Bepaal per doel de stappen
In het Manifest staan 5 stappen voor MVOI. U kiest zelf in uw actieplan per maatschappelijk doel uit het Manifest en tot welke stap u wilt gaan:
- Afweging: neem kennis van de mogelijkheden van MVOI en bepaal hoe u kansen ziet om via MVOI bij te dragen aan de maatschappelijke doelen.
- Pilots: pas MVOI in een beperkt aantal gevallen toe.
- Verbreding: vergroot de toepassing van MVOI.
- Borging: veranker de toepassing van MVOI in eigen beleid en in de interne systemen of afspraken.
- Leiderschap: hanteer MVOI als standaard en toon leiderschap richting de markt of andere aanbestedende diensten.
-
Borg het actieplan
Evalueer en rapporteer jaarlijks de voortgang van uw actieplan. Licht niet alleen uw bestuur in maar al uw stakeholders. En pas zonodig uw actieplan aan volgens de cyclus Plan-Do-Check-Act.
-
Monitor de vorderingen
Voor de jaarlijkse monitoring biedt het Rijk de Handreiking Monitoring en Contractuele borging MVI aan.
Meld u aan
Sluit u vandaag nog aan bij het groeiend collectief van maatschappelijk verantwoorde organisaties. Uw organisatie is uitgenodigd om partij te worden van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Zet ook uw inkoopkracht in en maak van de duurzame transitie in Nederland de normale praktijk.
Aanmelden toetreder Manifest MVOI