Hoe specificeer ik mijn vraag voor een innovatiegerichte aanbesteding?
Antwoord:
Het verschil tussen een regulier inkoopproces en die van een innovatiegerichte aanbesteding zit hem vooral in de aandacht voor de start van het proces, bij het formuleren van de vraag.
Deze is nog niet gespecificeerd in een product, maar in een probleem waar een oplossing voor moet komen en waarvoor bestaande oplossingen niet voldoen.
Toets bij het verkennen van oplossingen al in een vroeg stadium welke eisen, wettelijke regels en protocollen innovatieve oplossingen kunnen belemmeren. Het kost veel tijd om deze zaken, die vaak nauwkeurig zijn omgeschreven, te wijzigen.
Functioneel specificeren
Functioneel specificeren is een uitgelezen mogelijkheid om de markt te bewegen met innovatieve oplossingen te komen. Deze vorm van specificeren laat namelijk ruimte aan de opdrachtnemer om met een grotere diversiteit aan oplossingen te komen.
Bij functioneel specificeren stelt u minder gedetailleerde eisen aan (potentiële) opdrachtnemers. Hierdoor krijgt de opdrachtnemer meer verantwoordelijkheid.
Het kan heel goed zijn dat niet over de volle breedte van de opdracht innovatie vereist is. En dat tegelijkertijd functioneel specificeren op onderdelen van de aanbesteding onmogelijk is door technisch gespecificeerde wet- en regelgeving. Volsta dan met een uitvraag die functioneel en technisch specificeren combineert.
Overigens hoeft functioneel specificeren niet te betekenen dat u een offerte krijgt zonder details of zonder dat een prototype van een innovatief product al getest is. Als u een uitgewerkte offerte wenst, kunt u een uitgewerkt idee uitvragen en beoordelen via de gunningscriteria. Ook kunt u een technology readiness level (TRL) van ten minste level 7 (demonstratiefase van de ontwikkeling van een nieuw product) voorschrijven.