Terugblik: Bestemming ‘een circulaire en innovatieve toekomst’
In de sfeervolle ambiance van De Rijtuigenloods in Amersfoort vond op 3 december 2024 de netwerkmiddag plaats van de Buyer Groups, Innovation Impact Challenge (voorheen SBIR), Innovatiegericht Inkopen en het Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen. Circa 185 inkopers en ondernemers vonden elkaar tijdens uiteenlopende workshops en kennissessies. De centrale vraag was: “Sta jij al op het goede spoor naar circulaire inkoop en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen?”
In zijn openingsspeech benadrukte Barto Piersma, directeur Nationale Programma’s bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het belang van lef en samenwerking om duurzaam en innovatiegericht in te kunnen kopen. Hij schetste hoe iedere keuze binnen inkoopprocessen invloed heeft op maatschappelijke thema’s zoals klimaat, biodiversiteit en innovatie. “Als we innovatiegericht en circulair inkopen omarmen, hebben we een enorm krachtig instrument in handen om bij te dragen aan deze grote opgaven.”
Piersma erkende de uitdagingen. Innovatie vraagt om lef, omdat het vaak onbekend terrein betreft. Het verleggen van grenzen is spannend, maar noodzakelijk. Hij sprak dan ook zijn bewondering uit voor de aanwezigen die de uitdaging aangaan en niet alleen oplossingen bedenken, maar deze ook daadwerkelijk in de praktijk brengen.
Niet minder, maar anders inkopen
Het meest duurzame product is het product dat niet wordt geproduceerd of ingekocht. In de sessie ‘niet minder, maar anders inkopen’ stond dit principe centraal. Klaas van der Sterren (Rijkswaterstaat) en Evert Swart (PIANOo) deelden uit naam van de Buyer Groups hun inzichten en voorbeelden over het daar waar mogelijk vermijden van inkoop, en de uitdagingen en kansen die daarbij komen kijken.
Volledig verslag
Terugblik: Bestemming ‘een circulaire en innovatieve toekomst’