Over circulair inkopen
De circulaire economie brengt producten, onderdelen en grondstoffen na het einde van de gebruiksduur terug in de kringloop. Cruciaal hierbij is waardebehoud van producten en materialen. De circulaire economie biedt voordelen voor het milieu, maar ook kansen voor de (regionale) economie, innovatie en nieuwe werkgelegenheid.
Het oude, lineaire economische model van het ‘winnen-maken-gebruiken-weggooien’ is op den duur niet meer houdbaar omdat hoogwaardige grondstoffen schaarser worden en uitgeput raken. De circulaire economie lost dit probleem op.
Bij circulair inkopen focust een organisatie zich op het optimaliseren van de grondstoffenstroom, met als doel om producten, onderdelen en materialen in te kopen die hun waarde optimaal behouden in gesloten kringlopen.
Nederland Circulair: ambitie en beleid
In een circulaire economie worden spullen die nu nog als afval worden gezien, hergebruikt. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. Daarom wil het kabinet dat de economie in 2050 volledig circulair is.
Nederland Circulair in 2050
Deze ambitie is in 2016 geformuleerd in het Rijksbrede Programma Circulaire Economie, Nederland Circulair in 2050. En is gekoppeld aan klimaatdoelen en de ambities van de EU.
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 - 2030
Het Nationale Programma Circulaire Economie bevat maatregelen om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen.
Nationaal Programma Circulaire Economie 2023 - 2030 (Rijksoverheid.nl)
Optimaliseren van de grondstoffenstroom
U kunt de grondstoffenstroom optimaliseren op 3 manieren:
- Versmallen:
het primaire grondstoffengebruik terugbrengen door minder materiaal te gebruiken of door te kiezen voor secundair of biogrondstoffen, ook wel hernieuwbare grondstoffen genoemd. Zo maken we onze economie minder afhankelijk van fossiele bronnen en daardoor toekomstbestendiger. Het gebruik van biogrondstoffen heeft daarmee een belangrijke plaats in de circulaire economie.
- Verlengen:
de levensduur van producten en componenten verlengen, bijvoorbeeld door onderhoud of het hergebruiken van producten, onderdelen of componenten.
- Sluiten:
materiaalstromen sluiten door de gebruikte materialen steeds opnieuw te hergebruiken waardoor het niet eindigt als afval. Het is daarom dus belangrijk om voor hergebruikte en/of recyclede materialen en producten te kiezen.
Circulariteit meenemen in het inkoopproces
Circulair inkopen gaat echter verder dan alleen circulaire producten kopen. Van de voorbereiding tot aan de nazorg: bij elke stap in het inkoopproces zijn andere keuzes nodig. Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat als u circulair gaat inkopen dit impact heeft op het inkooptraject, maar in veel gevallen ook op de bedrijfsvoering van uw organisatie. Het stappenplan 'Inkoopproces' op ikwilcirculairinkopen.nl legt uit hoe u uw inkoopproces hierop inricht.
U vindt meer praktische informatie in Aan de slag met circulair inkopen
Inbedding circulair inkopen in de organisatie
Circulair inkopen is geen inkoopbeleid, maar organisatiebeleid. Het gaat om het gehele proces van opdrachtgeverschap, waarbij niet alleen de inkoopafdeling verantwoordelijk is.
De Roadmap Circulair Inkopen en Opdrachtgeverschap gaat in op wat circulair is en wat komt kijken bij circulair inkopen en opdrachtgeverschap binnen uw organisatie. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om draagvlak - om met circulariteit aan de slag te gaan - binnen de organisatie te stimuleren en stakeholders op tijd te betrekken in het proces. Het stappenplan 'interne organisatie' op ikwilcirculairinkopen.nl legt uit hoe u uw interne organisatie hierop voorbereidt.
De biologische en technische kringloop
In een circulaire economie is het cruciaal dat waardevernietiging zoveel mogelijk wordt voorkomen en hergebruik je grondstoffen in theorie oneindig lang. De grondstoffen circuleren in gesloten kringlopen.
In een circulaire economie delen we de circulatie van deze producten, componenten en materialen op in twee aparte kringlopen: