Buyer Group Verkeersborden en bewegwijzering
Nederland heeft miljoenen verkeers- en bewegwijzeringsborden. Deze zijn meestal gemaakt van aluminium en staal. Terwijl er allerlei circulaire en biobased alternatieven beschikbaar zijn die voldoen aan alle eisen én een veel lagere milieu-impact hebben. De Buyer Group Verkeersborden en bewegwijzering heeft een marktvisie en roadmap ontwikkeld voor het verduurzamen van verkeersborden en bewegwijzering. Inmiddels worden de producten van de Buyer Group al ingezet. Er ligt nog wel een duidelijk potentieel aan kansen.
- MPEG4 Video | MP4 | 124.4 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 634.4 MB
- WebM Video | WEBM | 13.1 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 62.6 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 3.9 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 2.3 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 2.2 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 1.6 kB
Voor wie?
De Buyer Group bestaat uit 2 groepen: de kopgroep en het peloton van gemeenten en provincies.
Kopgroep
De kopgroep bestaat uit publieke opdrachtgevers die actief bijdragen aan de Buyer Group. Zij komen sinds 2020 regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. Deze kennis en ervaringen van deze Buyer Group passen ze in hun eigen praktijk toe. De kopgroep is in 2023 gestart om leden vanuit de provincies en waterschappen te betrekken om zo o.a. het marktinzicht te versterken.
Deelnemende organisaties kopgroep:
- Gemeente Zaanstad (onderdeel van Metropool Regio Amsterdam, MRA)
- Gemeente Wageningen
- Gemeente Almere (MRA)
- Nationale Bewegwijzeringsdienst
- Rijkswaterstaat
- Provincies (uitbreiding per 2023)
- Waterschappen (uitbreiding per 2023)
Doel
Door als collectief van opdrachtgevers op te trekken en samen te werken aan een gezamenlijke marktvisie en -strategie brengen we de markt in beweging om te verduurzamen en te innoveren. Daarbij zetten we primair in op CO2-vermindering en het besparen van primaire grondstoffen, in lijn met de doelstellingen uit het klimaatakkoord en het Grondstoffenakkoord. Ook verkennen we de mogelijkheden voor het maken van sociale impact door werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. De Buyer Group scherpt door opgedane ervaring in de praktijk de marktvisie en marktstrategie waar nodig aan, zodat deze actueel blijft.
Aanpak
De Buyer Group organiseert de werkzaamheden langs 4 werklijnen:
- Verbinding; zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers in de branche van verkeersborden en bewegwijzering streven vergelijkbare duurzame doelen na. Met de marktvisie en de roadmap zorgt de Buyer Group voor verbinding en dialoog.
- Normering & Borging: bepaalde mate van duurzaamheidsnormen kan helpen in de effectiviteit van de aanpak door opdrachtgevers, producenten, leveranciers en aannemers. Tegelijk is het een borgend instrument. Eventuele aanscherping van de normering gebeurt niet zonder de nodige dialoog met de branche (VNVF (Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten), VBN (Vereniging Bewegwijzering Nederland) en Kennisplatform CROW).
- Opschaling: het toepassen van de marktvisie, het etaleren van voorbeelden, het uitbreiden van de kopgroep met provinciale en waterschapsleden, aansluiting op samenwerkingsinitiatieven van en in de markt.
- Versobering: Verduurzaming door versobering van het aantal verkeerstekens lijkt nog moeilijk voet aan de grond te krijgen. Het is belangrijk te ontdekken wat voor een omslag in het denken en doen van de belangrijkste stakeholders kan zorgen.
Professionele begeleiding
Buyer Group wordt sinds 2022 gecoördineerd door Jeroen van Alphen, programmamanager bij Rijkswaterstaat, bijgestaan door Evert Swart, bestuurskundig adviseur duurzaam opdrachtgeverschap (SmartSwart). Verder onderhoudt de Buyer Group nauwe contacten met PIANOo. Waar nodig wordt extra expertise ingebracht.
Meedoen aan kopgroep of peloton?
Hoewel de kopgroep al erg actief is kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen van deze Buyer Group? Meld je dan aan via buyergroups@pianoo.nl.
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen.