Terugblik: Online Wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen
Tijdens de online wetenschapsmiddag Innovatiegericht Inkopen op 13 februari 2023 kwamen 2 recente onderzoeken en verschillende visies op innovatiegericht inkopen aan bod. Onderzoekers en hun inleiders delen in dit webinar hun inzichten en gaan in dialoog met de deelnemers. (juni 2023)
Bart Lenderink (Universiteit Twente) onderzocht de toepassing van innovatiebevorderende strategieën bij civieltechnische overheidsopdrachten. Saurabh Varanise onderzocht de samenwerkingsinstrumenten die worden toegepast bij Nederlandse bouwteams en vergeleek die met toepassing bij vergelijkbare geïntegreerde contractvormen in het buitenland.
Het webinar wordt geleid door Diederik Heij van PIANOo. Beide pitches worden geïntroduceerd door een hoogleraar. Vanwege de voertaal van studenten is het webinar (incl. dialoog) in het Engels. Nederlandse ondertiteling is beschikbaar bij de video, evenals Nederlands- en Engelstalige transcriptie.
Bart Lenderink - Universiteit Twente
Proefschrift: Innovation encouraging public procurement in civil engineering: Different roads leading to different Romes
Met een introductie van Prof. Dr. Ir. BAG Bossink – Vrije Universiteit Amsterdam
Innovatiebevorderende strategieën voor overheidsopdrachten zijn zeer relevant als middel om de toenemende maatschappelijke en milieu-uitdagingen waarmee we nu en in de nabije toekomst worden geconfronteerd, aan te pakken. In zijn onderzoek gebruikt Bart Lenderink een kwalitatieve onderzoeksbenadering om te onderzoeken in hoeverre openbare aanbestedingen worden gebruikt bij het stimuleren van de ontwikkeling en/of toepassing van innovaties in civieltechnische projecten en programma's. Het proefschrift levert 4 belangrijke wetenschappelijke bijdragen:
- Het draagt bij aan het debat over het gebruik van concepten, termen en benaderingen met betrekking tot het gebruik van verschillende strategieën en methoden om innovatie aan te moedigen door middel van openbare aanbestedingen, door een gestructureerd literatuuronderzoek te bieden.
- Het draagt bij aan het debat over hoe de termen innovatie en innovatievermogen geoperationaliseerd kunnen worden binnen de context van een civieltechnisch project.
- Het draagt bij aan het debat over hoe verschillende soorten innovatie kunnen worden aangemoedigd via overheidsopdrachten in civieltechnische projecten en programma's, met inbegrip van de ontwikkeling van radicale innovaties.
- Het draagt bij aan het debat over hoe de overheid innovatie kan aanmoedigen door de ontwikkeling van een typologie en richtlijnen voor de selectie van innovatiebevorderende aanbestedingsstrategieën binnen de civiele techniek.
Saurabh Varanasi - TU Delft.
Proefschrift: Analyzing the collaboration tools used in the Dutch Bouwteam contract form and comparing it with similar international integrated contract forms of Finland and UK.
Met een introductie van mr. Andrea Chao, advocaat en partner bij Bird & Bird.
Het is algemeen bekend dat de bouwsector opereert onder hoge niveaus van complexiteit en onzekerheid, wat leidt tot uitdagingen zoals ineffectieve communicatie, gebrek aan vertrouwen, onvoldoende steun van het hogere management, enz. Samenwerking is een oplossing gebleken voor al deze problemen. Om samenwerking te stimuleren, zijn er bepaalde hulpmiddelen zoals vroegtijdige betrokkenheid van alle partijen, co-locatie van alle partijen, teambuildingactiviteiten, het inhuren van een facilitator, enz. die effectief zijn. Dit onderzoek draait volledig om deze samenwerkingsinstrumenten die voornamelijk worden toegepast in de ontwerpfase van infrastructuurprojecten waarbij gebruik wordt gemaakt van geïntegreerde contractvormen.
Saurabh Varanasi bestuurde de volgende contractvormen:
- Bouwteam (Nederland)
- Alliance (Finland) en
- NEC4 (Verenigd Koninkrijk)
De samenwerkingstools die in deze projecten worden gebruikt, zijn geanalyseerd en vergeleken, waarna voor elke contractvorm aanbevelingen zijn gedaan om de samenwerking te verbeteren. Het doel van dit proefschrift is om te benadrukken dat het louter introduceren van het concept van samenwerking in het contract geen garantie is voor het succes van samenwerking. Varanasi roept op om meer aandacht te besteden aan de aanbevolen samenwerkingstools, zelfs voordat de contractvorm voor een bepaald project wordt afgerond.
Het onderzoek van Varanasi won in 2021 de ESCL (European Society of Construction Law) master thesis prijs.