Sancties Rusland
Er zijn sancties tegen Rusland. Dit vanwege de inval in Oekraïne. Deze sancties hebben gevolgen voor lopende contracten en (nieuwe) aanbestedingen. Zo is er een verbod op het gunnen aan een Russische partij. En op het voortzetten van overheidsopdrachten met een Russische partij.
Heeft u specifieke vragen over een nieuwe aanbesteding of een lopend contract met een Russisch bedrijf? Bekijk dan de ‘Veel voorkomende vragen sancties Rusland’.
Het verbod
De Europese Unie heeft op 8 april 2022 sancties ingesteld tegen Rusland:
- U als aanbestedende dienst mag geen nieuwe opdrachten of concessies meer gunnen aan Russische partijen.
- U als aanbestedende dienst moet lopende contracten met Russische partijen stopzetten.
Boven de drempel
De sancties gelden voor (nieuwe) aanbestedingen en lopende contracten van overheidsopdrachten boven de Europese drempelbedragen. Het gaat dan om aanbestedingen die onder de Aanbestedingswet 2012 en de Aanbestedingswet op defensie- en veiligheidsgebied vallen. De sancties gelden ook voor aanbestedingen die in beide Aanbestedingswetten zijn uitgezonderd van aanbestedingsregelgeving.
Gezamenlijke aanbesteding
Als uit een gezamenlijk uitgevoerde Europese aanbesteding (een aanbesteding boven de Europese drempelbedragen) meerdere contracten voortvloeien, dan is ieder contract dat uit die gezamenlijke aanbesteding voortvloeit een contract dat geraakt wordt door de sanctieverordening, zelfs als de waarde van deze individuele contracten onder de drempelbedragen liggen.
Onder de drempel
De sancties gelden niet voor nationale aanbestedingen en contracten.
Opzeggen lopende contracten
Lopende contracten met Russische partijen moesten voor 10 oktober 2022 worden stopgezet. Uitgezonderd SEFE-contracten (kamerbrief).
Bestaande contracten met SEFE kunnen worden aangehouden en nieuwe contracten met SEFE mogen worden afgesloten.
Nagaan of een onderneming Russisch is
U bent als aanbestedende dienst verplicht om zelf na te gaan of u te maken heeft met een Russische partij. Hiervoor kunt u een inschrijver of contractspartij een eigen verklaring laten ondertekenen. U kunt ook aanvullend bewijsmateriaal opvragen en zelfstandig nader onderzoek doen in (openbare) bronnen, zoals het handelsregister van de Kamer van Koophandel en het UBO-register. Mocht u er toch niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met Bureau Toetsing en Investeringen (BTI).
In de derde vraag van de ‘Veel voorkomende vragen sancties Rusland’ vindt u alle informatie hierover.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal mogelijke uitzonderingsgronden:
- Uitvoering, onderhoud en vernietiging van radioactief afval, behandelingen veiligheid van civiele nucleaire capaciteiten, levering van materiaal voor de productie van medische radio-isotopen en gelijke medische middelen, nodige technologie voor radioactieve monitoring en nodige technologie voor civiele nucleaire samenwerking (voornamelijk onderzoek en ontwikkeling);
- Als de levering van strikt noodzakelijke goederen of diensten enkel mogelijk is door een Russische partij, of enkel een Russische partij het kan leveren in toereikende hoeveelheden;
- Ruimteprogramma’s;
- Alles voor diplomaten van EU landen in Rusland;
- Als het gaat om de levering van gas, olie, titanium, aluminium, koper, nikkel, palladium en ijzererts;
- Levering van kolen en andere fossiele brandstoffen (tot 10 augustus 2022).
De bevoegde autoriteit bepaalt of gebruik kan worden gemaakt van deze uitzonderingsgronden. Voor deze uitzonderingen kunt u ontheffing aanvragen voor het verbod om overheidsopdrachten of concessieovereenkomsten te gunnen aan of voort te zetten met Russische partijen.
Om ontheffing aan te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zie hiervoor ook de beleidsregel en toelichting die hieraan ten grondslag ligt.
Vraag het PIANOo
Voor vragen over de toepassing van de in de circulaire beschreven sancties kunt u terecht bij het vragenloket van PIANOo.