Welke (Europese) procedures zijn er?
Antwoord:
Voor inkopen boven het drempelbedrag kent de aanbestedingsregelgeving de volgende procedures.
- Openbare procedure
- Niet-openbare procedure
- Procedure voor sociale en andere specifieke diensten
- Mededingingsprocedure met onderhandeling
- Onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande aankondiging
- Concurrentiegerichte dialoog
- Prijsvraag
- Concessieovereenkomst
- Innovatiepartnerschap
Daarnaast kent de richtlijn 2014/24 technieken en instrumenten voor elektronische en gegroepeerde samengestelde opdrachten. Voorbeelden hiervan zijn raamovereenkomsten, dynamisch aankoopsysteem en elektronische veiling.
De openbare procedure en niet-openbare procedure mogen altijd toegepast worden. De overige procedures kunnen slechts in specifieke gevallen worden gebruikt. Daarnaast bepaalt de Aanbestedingswet 2012 dat er aanbesteed kan worden via een raamovereenkomst. Raamovereenkomsten worden gesloten na een 'normale' aanbestedingsprocedure (meestal openbaar of niet-openbaar), met één enkele ondernemer of met meerdere ondernemers (minimaal 2). Voor het daadwerkelijk plaatsen van opdrachten binnen de raamovereenkomst sluit u aparte overeenkomsten (nadere overeenkomsten). Vaak vindt voor het plaatsen van deze opdrachten een zogenaamde mini-competitie plaats. Voor de beoordeling van de inschrijvingen bij de mini-competitie past u de gunningsvoorwaarden toe die u in de raamovereenkomst hebt opgenomen. U mag deze voorwaarden bij het plaatsen van een nadere opdracht niet meer substantieel wijzigen.
Opdrachten waarvan de geschatte waarde minder bedraagt dan de drempelbedragen, hoeven niet Europees te worden aanbesteed. Op deze procedures zijn hoofdstuk 1 van de Aanbestedingswet 2012, de Gids Proportionaliteit, de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht, en in het geval van opdrachten voor werken het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) van toepassing. U heeft enige vrijheid bij het bepalen van de meest geschikte procedure om in uw inkoopbehoefte te voorzien. Zo kunt u kiezen voor een nationale procedure met voorafgaande bekendmaking, een meervoudig en een enkelvoudig onderhandse procedure. De Gids Proportionaliteit, als verplicht te volgen richtsnoer voor opdrachten boven en onder de drempel, kan in bepaalde omstandigheden een minimum aantal uit te nodigen gegadigden of een bepaalde procedure voorschrijven. Daarnaast stellen uw eigen inkooprichtlijnen mogelijk ook kaders.