Circulaire grensbedragen Rijksoverheid onder de drempel
Op 29 november 2024 heeft de Rijksoverheid een nieuwe Circulaire grensbedragen voor opdrachten onder de Europese drempelwaarde vastgesteld. De Circulaire grensbedragen bepaalt op basis van de waarde van de opdracht welke onderdrempelige procedure de Rijksoverheid toepast. De circulaire geldt vanaf 1 januari 2025 en vervangt de circulaire uit 2015. De grensbedragen zijn exclusief btw.
Tot 50.000 euro
Bij het gunnen van opdrachten van levering en dienst onder de Europese drempelwaarde kan de aanbestedende dienst opdrachten met een waarde tot 50.000 euro in beginsel een-op-een gunnen. Bij een schriftelijk verzoek van een ondernemer om de keuze te motiveren is het voldoende om te verwijzen naar de circulaire.
Vanaf 50.000 euro
Bij levering en dienst is vanaf een opdrachtwaarde van 50.000 euro de meervoudig onderhandse procedure de meest aangewezen procedure. Is er een grensoverschrijdend belang aanwezig, dan moet de opdracht worden aangekondigd op TenderNed en kan een nationale openbare procedure worden gevolgd. Als er wordt afgeweken van de circulaire kan in dat geval voor de motivering niet worden verwezen naar de circulaire, maar moet de keuze worden gemotiveerd.
Wijzigingen
In de oude circulaire stond dat onderdrempelige opdrachten tot 33.000 euro een-op-een konden worden gegund. Bij een waarde tussen 33.000 en 50.000 euro moest een afweging worden gemaakt tussen een-op-een gunnen of een meervoudig onderhandse procedure. Deze afweging werd gemaakt op basis van de in de Gids Proportionaliteit opgenomen afwegingsaspecten. De motivering voor de keuze van de procedure werd vastgelegd in het inkoopdossier.
In de nieuwe circulaire geldt voor opdrachten tot 50.000 euro als hoofdregel een-op-een gunnen en kan voor de motivering voor deze keuze worden verwezen naar de circulaire. Als wordt gekozen voor een meervoudig onderhandse procedure, dan wordt de motivering op basis van de in de Gids Proportionaliteit opgenomen afwegingsaspecten opgenomen in het inkoopdossier. Ondernemers kunnen de motivering opvragen.
De afwegingsaspecten uit de Gids Proportionaliteit om te kiezen voor een meervoudig onderhandse procedure in plaats van een-op-een gunnen tot 50.000 euro zijn:
- de omvang van de opdracht
- de transactiekosten voor de inschrijvers en de aanbestedende diensten
- het aantal potentiële inschrijvers
- het gewenste eindresultaat
- de complexiteit van de opdracht
- het type van de opdracht
- het karakter van de markt
De redenen om te kiezen voor een meervoudig onderhandse procedure worden in het inkoopdossier opgenomen en kunnen door ondernemers worden opgevraagd.