Rapport Monitoring vooruitgang groene overheidsopdrachten
Dit rapport schetst het belang van het monitoren van de voortgang op het gebied van groene overheidsopdrachten (Green Public Procurement, GPP). Het belicht verschillende methoden, uitdagingen en aanbevelingen om de monitoringpraktijken te verbeteren. (maart 2024)
Het rapport richt zich specifiek op het monitoren van de manier waarop GPP de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Daarnaast presenteert dit rapport GPP-monitoringpraktijken in Zuid-Korea, Japan, Sloveniƫ, Denemarken, Maleisiƫ en Nederland als voorbeelden uit de praktijk. In het geval van Nederland wordt ingegaan op het gebruik van de CO2-Prestatieladder bij het beoordelen van de CO2-uitstoot bij zowel ondernemers als en aanbestedende autoriteiten.
Uitdagingen bij monitoring
Uit een analyse van deze landen blijkt dat succesvolle GPP-monitoring wordt aangedreven door krachtige overheidssteun, effectieve samenwerking en toegang tot de noodzakelijke instrumenten en middelen. Ondanks deze inspanningen blijven uitdagingen zoals onvoldoende gegevens, kennisbeperkingen en de complexiteit van de monitoringinstrumenten voor groene overheidsopdrachten bestaan.
Aanbevelingen uit rapport
- Definieer duidelijke doelstellingen en streefcijfers voor GPP
- Stel een juridisch en beleidskader op dat monitoring verplicht stelt en rollen en verantwoordelijkheden vastlegt,
- Bevorder de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties,
- Versterk gegevensbeheer en -controle,
- Investeer in opleiding en capaciteitsopbouw voor inkooppersoneel,
- Bevorder effectieve communicatie.