Biodiversiteit in MVI-criteria en aanbestedingen
Biodiversiteitsverlies en klimaatverandering zijn grote uitdagingen die elkaar (op een negatieve manier) versterken. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft PIANOo onderzoek laten doen naar hoe biodiversiteit is verwerkt in MVI-criteria en aanbestedingen. Publieke opdrachtgevers spelen immers een belangrijke rol als het gaat om het bevorderen van biodiversiteit via helder beleid en door het stimuleren van goede inkooppraktijken. (april 2024)
Onderzoeksbureau Schuttelaar en Partners heeft namens PIANOo onderzoek gedaan naar biodiversiteit in MVI-criteria en aanbestedingen (in de periode 2021-23). Er zijn zogenaamde drukfactoren geïdentificeerd die zich richten op het verminderen van de druk op biodiversiteit. Ook zijn er plusfactoren geïdentificeerd die zich richten op het bevorderen van biodiversiteit. Het onderzoek toont aan dat bestaande MVI-criteria zich voornamelijk richten op drukfactoren en dat deze factoren vaak een laag ambitieniveau kennen. Ook kan geconcludeerd worden dat plusfactoren zijn onderbelicht in MVI-criteria en aanbestedingen.
Voorbeelden
In het onderzoeksrapport komen diverse goede voorbeelden aan bod, zoals de renovatie van sociale huurwoningen door stichting Woonopmaat. Ook is er onderzoek gedaan naar kansrijke sectoren. Op sectorniveau werken uiteenlopende initiatieven, zoals Collectief Natuurinclusief, aan maatregelen om biodiversiteit te bevorderen. Er liggen allerlei kansen als het gaat om het verwerken van deze maatregelen in de MVI-criteria en in de minimumeisen voor inkoop. Verder toont het onderzoek aan dat het belangrijk is om als aanbestedende dienst biodiversiteit frequent onder de aandacht brengen bij de budgethouders en opdrachtgevers.