CO2-impact van de Nederlandse bouw
Bron:
Copper8
In opdracht van het transitieteam Circulaire Bouweconomie heeft Rijkswaterstaat een verkenning naar de CO2-impact van de Nederlandse bouw laten uitvoeren door Copper8, Nibe, Metabolic en Alba Concepts. Deze studie komt voort uit deelstudies voor de woningbouw, utiliteitsbouw en GWW. (februari 2024)
De eerdere deelstudies zijn:
- Woningbouw binnen planetaire grenzen: materiaalvraag: CO2-uitstoot en milieu-impact van de Nederlandse woningbouw
- Utiliteitsbouw binnen planetaire grenzen: materiaalvraag: CO2-uitstoot en milieu-impact van de Nederlandse utiliteitsbouw
- Infrastructuur binnen planetaire grenzen: impact van verschillende handelingsperspectieven voor de Nederlandse GWW-sector
- Circulaire energierenovaties: sturen op milieu-impact bij energetische verduurzaming gebouwen
Conlusies
De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:
- De totale verwachte CO2-impact tot en met 2030 voor de Nederlandse bouw in een business-as-usual-scenario is 113 Mton. Dominant daarin zijn de renovatie van woningen voor o.a. het verbeteren van de energieprestatie (33%), de vervanging en renovatie van infrastructuur (19%) en de nieuwbouw van woningen (20%).
- Wanneer we kijken naar de CO2-impact tot en met 2050 is deze in een business-as-usual-scenario 301 Mton. In deze periode is de renovatie van woningen nog steeds dominant (44%) en neemt de bijdrage van de nieuwbouw van woningen licht af (15%). De bijdragen van de vervanging en renovatie van infrastructuur blijft ongeveer gelijk (20%).
- Circulaire strategieën kunnen tot en met 2030 gezamenlijk leiden tot een CO2-reductie van 30 Mton ten opzichte van business-as-usual: een kleine 30%. Dit is onvoldoende om binnen het CO2-budget van 1,5 °C te blijven.
- Volledige inzet op de combinatie van alle circulaire strategieën is nodig om de benodigde CO2-reductie te bereiken: zowel strategieën die gaan over materiaal- en ontwerpkeuzes (bouwtechniek), strategieën die gaan over de aantallen woningen, utiliteitsgebouwen en infrastructuur (voorraad) en over het verduurzamen van de bouw- en bouwmaterialenindustrie (industrie). Het ter discussie stellen van de bouwopgave – zoals de nieuwbouw van distributiecentra, grootte van woningen of verbreding van snelwegen – heeft ook veel impact.