Briefrapport Buyer groups: Potentiële duurzaamheidswinst door een nieuwe manier van MVI
In 2020 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zogeheten buyer groups georganiseerd om Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) te stimuleren. IenW heeft dat gedaan omdat met MVI nog veel meer duurzaamheidswinst is te behalen. In buyer groups bundelen publieke inkopers hun krachten om een gezamenlijke marktvisie en inkoopstrategie te vertalen naar concrete aanbestedingen die het klimaat minder belasten en meer grondstoffen besparen. (oktober 2022)
In totaal zijn 13 buyer groups in 2020 begonnen voor verschillen productgroepen, zoals bouwmaterialen, bewegwijzering en nieuwbouw. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in opdracht van IenW de resultaten verzameld die deze buyer groups tot nu toe voor deze doelen hebben gehaald.
Inschatting minder broeikasgassen
Zes buyer groups hebben kunnen inschatten hoeveel minder broeikasgassen worden uitgestoten door deze manier van aanbesteden: dat is samen net zoveel als de directe uitstoot van 19.000 Nederlandse huishoudens. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door inbouwkeukens zo te ontwikkelen dat ze langer meegaan en herbruikbaar zijn.
Nie alle informatie beschikbaar
Om de mogelijke duurzaamheidwinst van MVI te kunnen berekenen, is informatie over een aanbesteding nodig die niet altijd beschikbaar is. Zo moeten de samenstelling van materialen en de aantallen producten duidelijk zijn. Bij 7 buyer groups was deze informatie er nog niet. Verder blijkt dat het ingewikkelder is om de winst voor een circulaire economie te berekenen dan voor het klimaat. Dit komt vooral doordat er verschillende manieren zijn om de winst voor circulaire economie uit te drukken. Ook is de benodigde aanbestedingsinformatie minder voorhanden dan bij voor het klimaat.
Belangrijk initiatief door samenwerking
Het RIVM ziet de buyer groups als belangrijke initiatieven omdat publieke inkopers, marktpartijen en andere belanghebbenden de duurzaamheidswinst met MVI kunnen vergroten door samen te werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het berekenen van de duurzaamheidwinst. Dat geeft namelijk inzicht in hoeverre een MVI-strategie de gestelde duurzaamheidsdoelen invult.
Het buyer group traject is ontstaan uit het Nationaal Plan MVI. Het is een initiatief van de ministeries van IenW en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) uitgevoerd door PIANOo en Rijkswaterstaat.
Klimaat en circulaire economie
In dit briefrapport worden de resultaten die de verschillende buyer groups hebben behaald op thema’s klimaat en circulaire economie gepresenteerd. Voor elke buyer group zijn de gehanteerde werkwijzen voor het vaststellen van de potentiële duurzaamheidswinst beschreven inclusief de uitdagingen die zij hadden. Hierbij moet opgemerkt worden, dat de werkzaamheden van een aantal buyer groups op het moment van rapporteren nog niet afgerond waren en dat de beschreven resultaten dus een weergave zijn van de resultaten die eind 2021 beschikbaar waren.
Briefrapport
Meer informatie
Buyer groups duurzaamheid