Verduurzaming gemeentelijk maatschappelijk vastgoed nulmeting
Veel gemeenten hebben in de afgelopen jaren plannen voor het verduurzamen van hun gemeentelijk maatschappelijk vastgoed ontwikkeld. Om de voortgang van de gemeenten te kunnen monitoren, voerde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) samen met Brink een nulmeting uit naar de stand van zaken in de verduurzaming van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed. Het doel van de nulmeting is te onderzoeken hoe ver gemeenten zijn met de verduurzaming van hun vastgoed. (november 2021)
In 2019 werd door de Rijksoverheid het Klimaatakkoord gepresenteerd. Een deel van de afspraken in het Klimaatakkoord richt zich op de Gebouwde Omgeving. Dit betreft onder meer de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed binnen twaalf sectoren. Deze twaalf sectoren dienen elk een routekaart op te stellen voor het CO2-arm maken van het vastgoed richting 2050.
Sectorale routekaarten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG) heeft een sectorale routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed opgesteld. Deze sectorale routekaart bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Het uitgangspunt is dat de CO2-uitstoot van het gemeentelijk vastgoed in 2050 met 95% gereduceerd is en alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. De sectorale routekaart bevat een oproep aan gemeenten om een eigen gemeentelijke routekaart op te stellen voor de verduurzaming van hun gemeentelijk maatschappelijk vastgoed. Hierin kunnen gemeenten, naast hun plan van aanpak, ervaringen en knelpunten opnemen.
Tussenstand en aanbevelingen
De gemeentelijke routekaarten van de verschillende gemeenten dienen als input voor het afstemmingsproces tussen VNG en het Rijk. Voor dit proces is het van belang dat VNG op de hoogte is van de voortgang en tussenstand van de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed bij gemeenten. Het rapport bevat meerdere conclusies en aanbevelingen.