Circularity Gap Report: the Netherlands
De Nederlandse economie is 24,5% circulair. Om in de maatschappelijke behoeften te voorzien van alle Nederlanders, zoals voor huisvesting, mobiliteit en voeding, is slechts een kwart van de materialen afkomstig uit non-virgin, secundaire bronnen. Dit betekent dat er een circularity gap bestaat van meer dan 75%. Dit blijkt uit het Circularity Gap Report voor de gebouwde omgeving in Nederland, op initiatief van Circle Economy. (juli 2022)
Deze studie vergelijkt diverse aanpakken om te komen tot het monitoren van circulariteit waarbij zowel gekeken wordt vanuit een productie als consumptie optiek.
Het dichten van de Circularity Gap van Nederland.
Om de circulariteit van Nederland te vergroten, zijn 4 ‘wat-als’ scenario’s verkend die de economie gedeeltelijk kunnen transformeren:
- circulair bouwen
- circulaire landbouw en voedselsystemen,
- duurzame energietransitie
- reparatie, remanufacturing en hoogwaardige recycling.
Wanneer deze scenario’s worden gecombineerd dan is er de potentie om de Nederlandse circulariteit van de huidige 24.5% naar maar liefst 70% te vergroten.
Geen circulaire economie zonder mensen.
Tijdige aanpassing van de arbeidsmarkt aan de veranderende economie heeft de potentie de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Met de ambitieuze overheidsaanpak voor de circulaire economie is het cruciaal ook stil te staan bij de bedrijven en de mensen die de transitie zullen moeten vormgeven. Deze studie onderzoekt welke impact de overgang naar een circulaire economie zal hebben op het type banen, benodigde (nieuwe) vaardigheden en welke banen komen te vervallen op korte of langere termijn.