Handreiking Bouwteams
De Handreiking Bouwteams is voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de infra-sector die bouwteams als samenwerkingsvorm een stap verder willen brengen. Met opdrachtgever en opdrachtnemer of aannemer wordt in de handreiking bedoeld ook de advies- en ingenieursbureaus, leveranciers en onderaannemers die aan hen verbonden zijn. De hele bouwketen speelt een belangrijke rol in bouwteam-projecten. (november 2021)
Doel
Na het lezen van deze handreiking heeft u een goed beeld van wat een bouwteam precies is en wat de projectfases en processen zijn die u moet doorlopen. U krijgt antwoorden op vragen zoals “waarom een bouwteam?”, “hoe een bouwteam?” en “hoe werk je samen?”. Verder biedt het u concrete voorbeelden en tips en trucs. Deze handreiking is geen blauwdruk maar geeft vooral inspiratie om het bouwteamproject op uw eigen manier te laten slagen.
Wederzijds respect
De keuze voor een bouwteam biedt een solide basis voor complexe bouwprojecten om risico’s beter te beheersen, en zorgt voor gelijkwaardigheid en wederzijds respect tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. En juist dat is een prachtig perspectief voor energieke en succesvolle samenwerking. Het succes van een bouwteam hangt af van de praktische invulling door de mensen en organisaties die eraan deelnemen.
Bouwteamaanbesteding
Bij het aanbesteden van een bouwteam zoekt u als opdrachtgever een bouwteampartner om mee samen te werken in plaats van een vaste aanbieding (ontwerp, bouwsom) waaraan een aannemer wordt gehouden (‘traditioneel’). De handreiking gaat onder meer in op de belangrijkste kenmerken, aandachtspunten en invulling van een bouwteamovereenkomst. In een bouwteamovereenkomst kunt u als opdrachtgever veel invullen of weglaten. Essentieel is dat de verwachtingen voor de bouwteamfase voor beide partijen hetzelfde zijn. Als opdrachtgever kunt u toelichten waarom u welke keuzes hebt gemaakt in een bouwteamovereenkomst.