Quickscan en deelrapport Sociaal en inclusief opdrachtgeverschap
Quickscan over de mogelijkheden om inschrijvers en gegadigden van publieke aanbestedingen uit te sluiten wegens discriminatie op de arbeidsmarkt. Deelrapport over het effectief en efficiënt gebruikmaken van de mogelijkheden om opdrachten voor te behouden in de zin van 2.82 en 2.82a Aw en om uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen toe te passen in het kader van discriminatie op de arbeidsmarkt. (juni 2021)
Samenvatting
Met het Werkplan Aanpak Arbeidsmarktdiscriminatie wenst de gemeente Amsterdam arbeidsmarktdiscriminatie te voorkomen en te bestrijden in de verschillende rollen van de gemeente. Om dit doel te bereiken bij inkoop heeft de gemeente opdracht gegeven tot een onderzoek naar ‘sociaal en inclusief opdrachtgeverschap’. Dit rapport vormt de eerste stap in dit onderzoek en beslaat onder meer de vraag of, en zo ja in hoeverre, internationale, Europese en nationale bepalingen omtrent (arbeidsmarkt)discriminatie kunnen worden gehandhaafd bij inkoop en aanbesteding door de uitsluiting van gegadigden en inschrijvers die het nondiscriminatiebeginsel hebben geschonden.
Naast het gebruik van uitsluitingsgronden, wat centraal staat in dit rapport, is het aan te bevelen om bij vervolgonderzoek verder in te gaan op de mogelijkheden om keurmerken, gunningscriteria en bijzondere uitvoeringsvoorwaarden in te zetten om de positieve effecten die met sociaal opdrachtgeverschap kunnen worden bereikt te vergroten. Dit met het doel om het aanbestedingsrecht niet alleen in te zetten ter bestrijding van arbeidsmarktdiscriminatie in Amsterdam (repressief handelen), maar ook ter bevordering van diversiteit en inclusiviteit in ruime zin (preventief handelen).
Leeswijzer
Dit rapport omvat een herziene versie van de ‘Quickscan over de mogelijkheden om inschrijvers en gegadigden van publieke aanbestedingen uit te sluiten wegens discriminatie op de arbeidsmarkt’, waarvan de eerste versie in oktober 2020 werd opgeleverd, en het eerste deelrapport van het vervolgonderzoek naar sociaal en inclusief opdrachtgeverschap.
De eerste 4 paragrafen vormen de herziene versie van de quickscan en behandelen respectievelijk de verschillende instrumenten die de overheid kan gebruiken om beleid te voeren, het non- discriminatiebeginsel, de mogelijkheid om discriminerende ondernemers uit te sluiten, en het bevorderen van diversiteit en inclusie bij de gunnings- en uitvoeringsfasen. De vijfde paragraaf bevat een verdieping op de quickscan en behandelt het effectief en efficiënt gebruikmaken van mogelijkheden om opdrachten voor te behouden in de zin van 2.82 en 2.82a Aw en om uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen toe te passen in het kader van discriminatie op de arbeidsmarkt.