Sustainalize - Internationale Sociale Voorwaarden onderzoek
In het onderzoek Sustainalize - Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) ligt de focus op het in kaart brengen van de leveranciersketen van een aantal geselecteerde aanbestedingen. In dit rapport worden observaties, illustraties en aanbevelingen belicht per onderdeel van de keten: aan bestedende partij, leverancier en keten. (maart 2020)
Knelpunten
Sustainalize beschrijft een aantal knelpunten per onderdeel van de keten: bij aanbestedende partijen is er een hiaat tussen beleid en de dagelijkse praktijk en is het beleid nog niet structureel verankerd binnen de overheid. Bij leveranciers bestaat een vergelijkbare hiaat tussen het tekenen van de ISV clausule en de dagelijkse praktijk. Evenals de overheid hebben zij beperkt inzicht in de achtergrond van ISV. Dit maakt de vertaling naar eigen beleid lastig. Tot slot geldt voor de ketens dat zij onderling sterk verschillen. Dit vraagt om een sectoraanpak toegespitst op de mogelijkheden en uitdagingen per keten.
Conclusie
De onderzoekers concluderen dat de overheid de impact van ISV kan versterken door een scherper en beter onderbouwd beleid te formuleren om zo de betrokkenheid te verhogen, meer inhoudelijke ondersteuning te bieden, een sterkere relatie en samenwerking met de leverancier op te bouwen en te waarborgen en gedifferentieerde, praktische trainingen per product categorie aan te bieden. De verantwoordelijkheid ligt hierbij niet alleen bij de overheid. De leverancier die de ISV clausule ondertekent heeft een even grote verantwoordelijkheid om invulling te geven aan het identificeren van risico’s, het opstellen van een plan van aanpak en te rapporteren over behaalde resultaten. Hier is geen algemene aanpak voor, maar dit verschilt per sector en van bedrijf tot bedrijf. Zo kunnen leveranciers zich aansluiten bij sectorinitiatieven om zo meer kennis op te doen en meer invloed uit te oefenen.
Aanbevelingen
Het onderzoek eindigt met 3 aanbevelingen:
- De scope, doelgroep en de clausule te herijken;
- Verantwoordelijkheden te verhelderen en te borgen;
- De aanbevelingen vanuit de IOB-evaluatie stapsgewijs op te volgen.
Sleutel tot succes blijft de competentie om de basis zoals verwoord in clausules, analyses en plannen van aanpak te verwezenlijken in de praktijk.