Handreiking Elektriciteit: Integratie van inkoop en opwek
Wat als het elektriciteitsoverschot van de één benut kan worden door de ander? Er schuilt al snel een goede business case in het onderling uitwisselen van stroom. Dat dient meerdere doelen tegelijk: kostenbesparing, CO2-reductie en het stimuleren van maatschappelijk initiatief. Deze handreiking behandelt 4 nieuwe modellen, die de ontwikkeling van inkoper naar handelspartner faciliteren. (augustus 2020)
Elektriciteit duurzaam inkopen is inmiddels een gevestigde norm. Een nieuw gegeven is het ontstaan van overschotten: meer opgewekte elektriciteit dan een gebruiker op dat moment zelf kan benutten. Nu de energietransitie zich stapsgewijs inzet, kunt u als overheid meer uit uw portfolio halen – zowel financieel als voor uw beleidsdoelen. Koopt uw inkoopafdeling bijvoorbeeld op maandag duurzame elektriciteit in uit het buitenland, terwijl uw beleidsafdeling op dinsdag subsidie verstrekt voor lokale duurzame energie? Alleen al door dit soort trajecten te bundelen, valt er een flinke efficiëntieslag te slaan.
Uitwisseling en onderlinge handel
In deze handreiking leest u 4 praktijkvoorbeelden die de opwek en consumptie van elektriciteit in het contract combineren:
- Zelflevering door de waterschappen: uw opgewekte stroom benut op andere locaties
- Klant van lokale bronnen: handel tussen gemeenten en maatschappelijke partners
- Slim Malen: geautomatiseerde vraagrespons en flexibiliteit in energieverbruik
- Innovatie bij de gemeente Utrecht: perceel in het contract voor een pilot
Ontwikkeling naar rolverandering en slimme technologie
Wat deze koplopers met elkaar gemeen hebben, is dat:
- de betreffende overheid een rolverandering van inkoper naar handelspartner inzet en
- het nieuwe model steunt op een digitale infrastructuur.
Het zijn precies deze 2 factoren die leidend zijn in beleidsontwikkeling en innovatieprogramma’s voor de elektriciteitsmarkt.
Handreiking
Meer informatie
Dossier: Energie