Inkopen met impact
Wat rijksambtenaren doen, richt zich altijd, direct of indirect, op impact voor Nederland en de wereld. Dat geldt ook voor opdrachtgeverschap en inkoop door het Rijk. Het Rijk koopt zorgvuldig in en wil de beste kwaliteit voor de beste prijs. Maar het Rijk kijkt eerst en vooral naar wat er met inkoop wordt bereikt. Zoals duurzaamheid, innovatie en het beschermen van mensenrechten. (oktober 2019)
Doelen inkoopstrategie
Met haar manier van inkopen van producten en diensten wil de Rijksoverheid:
- de gevolgen van klimaatverandering aanpakken;
- de ontwikkeling naar een ciruculaire (duurzame) economie versnellen;
- baankansen creëren voor mensen die minder makkelijk op de arbeidsmarkt komen.
Verschil maken
Het Rijk koopt jaarlijks voor ruim 10 miljard in, en daarmee kunnen en wil het Rijk verschil maken. Bovendien heeft het Rijk een voorbeeldrol voor de rest van Nederland. Het Rijk:
- realiseert impact met inkoop
- stimuleert een duurzame, sociale en innovatieve economie en samenleving
- kiest en bepaalt ambities vooraf
- werkt samen
- is aanspreekbaar op resultaten en transparant
Maatschappelijk effect realiseren via inkoop is niet nieuw en de rijksoverheid boekt al een tijdje duurzame resultaten. Maar de rijksoverheid ziet noodzaak en kans om meer impact te realiseren. Met deze inkoopstrategie wil het Rijk daarvoor een stevigere fundering leggen. Inzet van inkoopkracht is niet vrijblijvend, maar een nadrukkelijke opdracht voor zowel beleidsmakers, opdrachtgevers als inkopers van de rijksoverheid.