Waterschappen onderschrijven Governance Code Veiligheid in de Bouw
Op 17 januari 2025 onderschreven alle 21 waterschappen de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GVCB). Hiermee beloven ze om zich er nog nadrukkelijker voor in te spannen dat medewerkers en werknemers elke dag weer veilig en gezond naar huis kunnen terugkeren na hun werkdag.
De zorg voor de veiligheid betreft dus niet alleen de eigen medewerkers maar ook alle medewerkers van samenwerkingspartners, zoals aannemers, adviesbureaus en kennisinstituten. De onderschrijving vond plaats op het Waterschapsplein op de beurs InfraTech 2025.
Voorkom ongelukken
Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt nooit 100 procent zekerheid geven dat er niks gebeurt. Maar waterschappen willen de kans op een onveilige situatie met negatieve gevolgen beperken tot een minimum. Richard Moerenhout, hoofd Afdeling Projecten & Uitvoering bij waterschap Hollandse Delta en lid van het Platform WaterschapsWerken: “Het naleven van de Governance Code betekent actief bijdragen aan een proactieve en systematische aanpak van veiligheid. Waterschappen nemen als publiek opdrachtgever hun verantwoordelijkheid. Ze verhogen de veiligheid door de veiligheidscultuur en het gedrag op de werkvloer te verbeteren met als doel nul dodelijke en zeer ernstige ongevallen. Dit vergt zichtbaar optreden en gezamenlijk met de markt ervaringen en kennis delen.”
Veilige werkomgeving, goed opdrachtgeverschap
Pieter Janssen, secretaris-directeur van het hoogheemraadschap van Delfland: “We onderschrijven de Governance Code omdat wij veilig werken echt cruciaal vinden. Waterschappen nemen veiligheidsbewustzijn ook als verplichting op in hun aanbestedingen en contracten, conform de richtlijnen Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Als wij in onze contracten opnemen dat opdrachtnemers veilig moeten werken dan moeten wij zelf ook het goede voorbeeld geven. Het management moet daarop sturen. We gaan onze ervaringen ook delen. Zo kunnen wij als waterschappen onze kennis en ervaring inbrengen voor andere organisaties die aangesloten zijn bij de GCVB. Net zoals we als waterschappen ook graag willen leren hoe andere organisaties werken aan een veiligere werkomgeving en goed opdrachtgeverschap.”
Veiligheidswandelingen
“Waterschappen organiseren bijvoorbeeld veiligheidswandelingen op de werkvloer” vervolgt Janssen “Ze bespreken leer- en verbeterpunten naar aanleiding van veiligheidsmeldingen in de eigen organisatie of van derden. Waterschappers zijn zeer betrokken bij het werk, en bij calamiteiten of storingen staat iedereen 24/7 klaar. Dan gaat het waterbeheerdershart sneller kloppen maar ook dan blijft het heel belangrijk te letten op veilig werken.”
Uiteraard is het werken aan veiligheid niet nieuw voor de waterschappen. In het ‘Visiedocument Duurzaamheid en Veiligheid’ van ‘Samenwerking Waterschapswerken’ (SWW) uit 2023 staat de ambitie van de waterschappen op het gebied van veilig werken, gezond zijn én blijven. Met als streven dat bouwactiviteiten zonder ongevallen worden uitgevoerd.
Uitwisseling van kennis binnen de sector
“Door het aansluiten van de waterschappen bij de Governance Code kunnen we als sector nog meer met elkaar optrekken op het gebied van veiligheid”, stelt Bob Demoet, voorzitter van het CEO-Overleg GCVB en hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat. “Zo vergroten we de mogelijkheid om van elkaar te leren en kennis uit te wisselen. Wij hebben gemeenschappelijke uitdagingen vanuit onze opdrachtgevers rol in de samenwerking met onze private samenwerkingspartners. We kunnen zo wezenlijke impact maken op de groei van veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse bouwsector.”
Wat houdt de GCVB in?
De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) is een initiatief van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw die er van overtuigd zijn dat veiligheid meer is dan alleen het naleven van regels. Het doel is simpel: minder incidenten bij bouwwerken en op bouwplaatsen.
Lees het artikel op unievanwaterschappen.nl.