Buyer Group circulaire kunststoffen: verfemmers
In 2030 wil de Nederlandse overheid dat het gebruik van primaire grondstoffen gehalveerd is ten opzichte van het basisjaar 2014. Dit is een mijlpaal op weg naar een volledig circulaire economie in 2050: een economie waarin we zoveel mogelijk duurzame hernieuwbare grondstoffen gebruiken, producten en grondstoffen hergebruiken en waarin afval niet bestaat. De Buyer Group focust zich op het verduurzamen van individuele productgroepen zoals verfemmers.
Gerecycled kunststof – ofwel recyclaat – draagt hieraan bij. Het biedt een alternatief voor nieuw kunststof. Toch blijft de inkoop en toepassing van recyclaat achter. In de Buyer Group circulaire kunststoffen werken inkopers en leveranciers sámen aan een sectorbrede aanpak om het gebruik van recyclaat te stimuleren en zo de chemiesector verder te verduurzamen.
Voor wie?
De Buyer Group bestaat uit inkopers van verfemmers (merkeigenaren en retail), producenten en distributeurs van verfemmers, inzamelaars en recyclers, compounders, sorteerders en brancheverenigingen:
- AkzoNobel
- PPG
- Van Wijhe Verf
- Keim
- VVVF
- Intergamma
- Vereniging Winkelketens en Doe Het Zelf branche
- Dijkstra Plastics
- Hildering Packaging
- Houweling Group
- Veolia Polymers
- Attero
- Renewi
- De Paauw sustainable resources
Doel
Sectorbrede afspraken die ervoor zorgen dat kunststoffen verfemmers volledig van kunststofrecyclaat gemaakt worden.
Aanpak
In deze Buyer Group zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het opstellen van ambities en het formuleren van randvoorwaarden, met in het achterhoofd de vraag: wat is er nodig om deze productgroep honderd procent circulair te maken? Gezamenlijk stelden de deelnemers 2 ambities op, op het gebied van toepassing van recyclaat en de beschikbaarheid van grondstoffen.
De deelnemers van de Buyer Group hebben, onder begeleiding van Rijkswaterstaat en MVO Nederland, een marktvisie ontwikkeld. Daarin zijn afspraken vastgelegd voor toepassing van recyclaat in verfemmers. Om de gestelde ambities uit de marktvisie te realiseren is er nauw samengewerkt met (vrijwel) de hele keten omdat het een gezamenlijke inspanning vraagt van alle ketenpartners. In diezelfde periode deed onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft onderzoek naar het milieuvoordeel van recyclaat in verfemmers.
Contact of meer informatie?
Heeft u interesse om aan te sluiten bij deze groep? Neem dan contact op via: @email