Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)
Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is een eigen verklaring over: de financiële toestand, bekwaamheden en geschiktheid van een ondernemer voor een aanbestedingsprocedure. De inschrijver / ondernemer hoeft nog geen bewijsmiddelen aan te leveren, wat de administratieve lasten verlicht.
Het UEA is verplicht voor aanbestedingen:
- boven de Europese drempelbedragen.
- onder de Europese drempelbedragen als er uitsluitingsgronden of geschiktheidseisen zijn.
Aan de slag met het maken van een UEA
Gebruik een van de tools in TenderNed of de UEA/ESPD tool van de Europese Commissie.
TenderNed: UEA-tool en UEA-wizard
Met de UEA-tool in TenderNed kun je als aanbestedende dienst een UEA aanmaken voor aanbestedingen. Ook speciale-sectorbedrijven kunnen de tool gebruiken. Hiervoor heb je geen Tenderned account nodig.
Verloopt de aanbesteding volledig via TenderNed? Dan kun je het beste de geïntegreerde UEA-wizard gebruiken. Bij de wizard worden de gegevens die je als aanbestedende dienst in TenderNed hebt ingevuld automatisch overgenomen in de UEA. Het UEA wordt als pdf- en XML-bestand geplaatst bij je aanbestedingsdocumenten en kan nog gewijzigd worden voor publicatie. Het UEA kan alleen in het Nederlands opgesteld worden.
De onderneming opent het betreffende UEA via de UEA-module, vult het in en voegt het bestand via de module toe aan de inschrijving. Ook hiervan genereert TenderNed automatisch een XML- en pdf-bestand.
Meer informatie: Aanbestedende diensten en het UEA
UEA/ESPD modules
Ook de Europese Commissie biedt een tool aan voor het samenstellen van een UEA (ESPD). Deze is in meerdere talen beschikbaar, waaronder een Engelstalige versie.
Interactieve pdf UEA vervallen
De interactieve pdf versie van het UEA is per 31 maart 2024 niet meer beschikbaar. Dit geldt ook voor de Engelse versie. Aanbestedende diensten kunnen gebruik maken van de UEA-tool of de geïntegreerde UEA wizard in TenderNed. PIANOo adviseert geen gebruik te maken van zelf opgeslagen eerdere pdf versies van het UEA, omdat je anders eventuele wijzigingen mist. Dit kan problemen veroorzaken in aanbestedingsprocedures.