Buyer Group Duurzame Zonnepanelen
De Buyer Group Duurzame Zonnepanelen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er bestaat een groot verschil in de duurzaamheid van zonnepanelen. Deze Buyer Group stimuleert het inkopen van duurzame zonnepanelen. Ons doel is het realiseren van duurzamere Photovoltoïc projecten (PV) die ook financieel aantrekkelijk zijn. We hebben een overzichtelijke inkooptemplate ontwikkeld en enkele gidsen met toelichting over PV-projecten, marktonderzoek en duurzaamheidsaspecten.
- MPEG4 Video | MP4 | 130.7 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 844.1 MB
- WebM Video | WEBM | 17.5 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 67.7 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 4.5 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 3.4 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 3.2 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 2.7 kB
Duurzaamheid van zonnepanelen
Veel organisaties, bedrijven en huiseigenaren overwegen zonnepanelen. Om bij te dragen aan de energietransitie en omdat het financieel aantrekkelijk is. Met een capaciteit van 24 GWp aan zonnepanelen (eind 2023) is Nederland goed op weg. We zijn Europees kampioen in het aantal zonnepanelen per inwoner.
Minder bekend is dat er flinke verschillen zitten in de kwaliteit en mate van duurzaamheid van zonnepanelen. Belangrijke aspecten zijn:
- De carbon footprint en de carbon payback time
- De technische levensduur (varieert van 10 tot meer dan 30 jaar)
- Het gebruik van toxische materialen (PFAS, lood, antimoon)
- De arbeidsomstandigheden waaronder de panelen zijn geproduceerd.
Andere aandachtspunten: ecologie onder de zonnepanelen, circulariteit, hergebruik, afvalverwerking en zeldzame materialen.
Onderzoek
In 2022 en 2023 heeft de Buyer Group meerdere onderzoeken uitgevoerd. Volgens onderzoek van de Buyer Group zijn er grote verschillen tussen zonnepanelen in deze duurzaamheidsaspecten. Daarnaast heeft de Buyer Group de kwaliteits- en veiligheidseisen geïnventariseerd. Ook is de Buyer Group betrokken bij diverse Europese initiatieven. In 2024 worden mogelijk ook de duurzaamheidsaspecten van omvormers en bevestigingsmaterialen onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn als input gebruikt voor de gidsen die zijn opgesteld.
Begrip van duurzaamheidsaspecten van zonnepanelen en PV-installaties
De Buyer Group heeft diverse onderzoekspublicaties bestudeerd, (internationale) experts gesproken en de feiten per onderwerp samengevat. De volgende vragen stonden daarbij centraal:
- Welke duurzaamheidsproblemen zijn er?
- Hoe groot en hoe belangrijk zijn deze problemen?
- Welke duurzamere oplossingen zijn er beschikbaar?
Overzicht van duurzamere zonnepanelen die nu al beschikbaar zijn
Tijdens het marktonderzoek (najaar 2022 en 2023) zijn 50 zonnepaneelproducenten benaderd. Waaronder de ‘tier 1’ producten uit China en de VS en de relevante Nederlandse en Europese producenten.
Het onderzoek bestond uit een vragenlijst, waarin we naar diverse duurzaamheidsaspecten hebben gevraagd en een onderbouwing daarvan. Op die manier ontstond een goed beeld van het aanbod over duurzamere zonnepanelen en de relatieve meerkosten.
Publicaties
De belangrijkste resultaten van de Buyer Group Duurzame zonnepanelen zijn de onderstaande publicaties. Deze zijn nuttig voor publieke en private inkopers.
- Template: Eisen en gunningscriteria voor inkoop PV-projecten
- Gids 1: Het voortraject van een PVproject
- Gids 2: Het aanbesteden van een PV-project en toelichting op de template
- Gids 3: Duurzaamheidsaspecten van zonnepanelen en marktscan met duurzame opties en meerkosten
Bezoek de pagina publicaties Buyer Group Duurzame zonnepanelen voor meer informatie over de bovengenoemde resultaten. Heb je feedback op de template of de gidsen? Stuur dan een e-mail naar @email.
Kijk terug: Webinar
Op 7 september 2023 heeft de Buyer Group een webinar georganiseerd waarin de resultaten van ons onderzoek en de template met inkoopeisen zijn toegelicht.
Organisaties betrokken bij de Buyer Group
De Buyer Group Duurzame Zonnepanelen bestaat uit een groep organisaties met uiteenlopende maatschappelijke belangen, die allen ruime ervaring hebben met het inkopen of aanbesteden van (duurzame) zonnepanelen. De betrokken organisaties:
- Gemeente Amsterdam
- Gemeente Rotterdam
- Gemeente Groningen
- Rijksvastgoedbedrijf
- Waterschap Noorderzijlvest
- ProRail
- Eneco
- HVC
TKI Urban Energy, Holland Solar en het Fair Solar netwerk zijn ook betrokken bij deze Buyer Group. Ook hebben uiteenlopende bedrijven, experts en adviseurs input geleverd.
De Buyer Group wordt aangestuurd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): Michiel Mensink (voormalig directeur van zonnepaneelproducent Exasun) en Bart-Jeroen Bierens (projectleider PIANOo / RVO).
Over de Buyer Groups
De Buyer Groups zijn een initiatief vanhet Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019. De Buyer Group Duurzame Zonnepanelen is één van de circa 30 Buyer Groups die uit het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) zijn voortgekomen. Het UPCM wordt geleid vanuit het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. PIANOo coördineert deze Buyer Groups, die allen als doel hebben om overheidsorganisaties te helpen om meer circulair of duurzaam in te kopen (Green Public Procurement).