Ketenverantwoordelijkheid & Internationale sociale voorwaarden
Veel van wat de overheid inkoopt heeft zijn oorsprong in landen waar respect voor mensenrechten, goede arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijk productieproces niet vanzelfsprekend zijn. Dit kan ook voorkomen in Nederland. Overheden kunnen leveranciers stimuleren om hun ketenverantwoordelijkheid te nemen en misstanden in hun ketens te voorkomen of aan te pakken.
Over ketenverantwoordelijk-
heid & ISV
Bij ketenverantwoordelijkheid neemt iedere schakel in de productieketen zijn eigen verantwoordelijkheid om misstanden tegen mens, natuur en milieu in de keten op te sporen en aan te pakken.
Toepassing in het inkoopproces
Er zijn verschillende manieren om ketenverantwoordelijkheid via inkoop te stimuleren. Zoals ‘due diligence’ als voorwaarde stellen bij de uitvoering van een opdracht met behulp van de ISV. Of het eisen van een eerlijke prijs of gunnen op ketentransparantie.
Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen ketenverantwoordelijkheid toepassen in het inkoopproces. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.
Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij de toepassing van ketenverantwoordelijkheid en internationale sociale voorwaarden.
Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over inkopen met ketenverantwoordelijkheid. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart.
Sustainable Development Goals (SDG's)
De publieke sector heeft een belangrijke voorbeeldrol en draag bij aan Sustainable Development Goals (SDG's). Door internationale sociale voorwaarden mee te nemen in uw aanbestedingen draagt u bij aan de SDG's:
Vraag het PIANOo
Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.