Circulariteit
Grondstoffen worden schaarser en raken op den duur uitgeput. Door circulair in te kopen minimaliseert u de inzet van grondstoffen, worden producten en materialen hergebruikt en verlengt u de levensduur. Waardebehoud is het sleutelwoord.
Door producten en materialen zo hoogwaardig mogelijk opnieuw in te zetten, behouden ze hun waarde en worden de grondstofkringlopen gesloten. Voorkom afvalstromen met een volledig circulaire economie.
Over circulair inkopen
De circulaire economie brengt producten, onderdelen en grondstoffen na het einde van de gebruiksduur terug in de kringloop. Cruciaal hierbij is waardebehoud van producten en materialen.
Aan de slag
Als u circulair inkoopt dan stimuleert u de productie en het (her) gebruik van circulaire producten en materialen. Ga ook aan de slag met circulair inkopen en de handvatten op deze pagina.
Biologische kringloop
Organische materialen in de biologische kringloop kunnen door middel van biologische processen terug opgenomen worden in het ecosysteem.
Technische kringloop
In de technische kringloop zitten niet biologisch afbreekbare producten en materialen. Streef daarom naar een zo lang mogelijk circulatie.
Praktijkvoorbeelden
De diverse praktijkvoorbeelden laten zien hoe anderen circulair inkopen. Deze ervaringen kunnen u inspireren, uw kennis verhogen en u helpen om de vertaalverslag naar de praktijk te maken.
Handreikingen
De diverse handreikingen geven tips en concrete handvatten om u te helpen bij circulair inkopen. De eventuele voorbeelddocumenten bieden hierbij ondersteuning.
Onderzoeken
De diverse onderzoeken bevatten een verzameling en analyse van informatie over circulair inkopen. De onderzoeken brengen bepaalde vragen en mogelijke oplossingen in kaart
Sustainable Development Goals (SDG's)
De publieke sector heeft een belangrijke voorbeeldrol en draag bij aan Sustainable Development Goals (SDG's). Door circulair in te kopen draagt u vooral bij aan de SDG:
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.