Buyer Group ICT hardware en software
ICT is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Waar zijn we nog zonder onze mobiele telefoons en onze computers? Door het toenemende gebruik van ICT, software en apps, verzamelen we ook steeds meer gegevens. Dit leidt tot een grotere vraag naar datacenters.
- MPEG4 Video | MP4 | 157.0 MB
- Material Exchange Format Video | MXF | 800.8 MB
- WebM Video | WEBM | 16.5 MB
- MPEG4 Web HD Video | MP4 | 79.1 MB
- Audiospoor Audio | MP3 | 4.9 MB
- Onderschrift bestandOnderschrift | SRT | 3.2 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | VTT | 3.0 kB
- Onderschrift bestandOnderschrift | TXT | 2.4 kB
Maar het groeiende gebruik van ICT heeft ook nadelen. De grondstoffen die worden gebruikt voor de productie hebben een grote impact op het milieu. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden en mensenrechten in de productie vaak niet goed geregeld. Analyses van de VN tonen aan dat de wereldwijde recycling van elektronisch afval sterk achterblijft vergeleken met de groei van de hoeveelheid afval.
Het bedrijfsleven kan stappen ondernemen om de industrie duurzamer te maken. Ook inkopende organisaties kunnen bijdragen aan duurzaamheid door dit aspect in hun processen en inkopen te integreren. De Buyer Group ICT is een platform voor Nederlandse en Vlaamse aanbestedende organisaties om kennis en ervaring uit te wisselen. Daarnaast werken ze in groepen samen aan specifieke uitdagingen.
Marktvisie en strategie
Er is een Marktvisie en –strategie opgesteld voor de inkoop van laptops, mobiele telefoons en tablets. De marktvisie biedt concrete handvatten voor inkopers om duurzaamheid goed mee te nemen in aanbestedingen en harmoniseert de vraag van inkopers voor de markt.
Voor wie?
De Buyer Group ICT is voor overheidsinstanties die vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid door eigen inkoop stappen willen zetten naar een duurzamere wereld. Deelnemers komen uit Nederland en Vlaanderen. De Buyer Group ICT is onderdeel van het internationale Circular and Fair ICT Pact.
Doel
Het doel is om een ICT-keten te creëren die geen negatieve impact heeft en bijdraagt aan het welzijn van mensen en de natuur. We willen dit bereiken door te focussen op een keten die in 2030 circulair, klimaatneutraal, transparant en eerlijk is. We richten ons hierbij op het verbeteren van de impact op de volgende duurzaamheidsthema’s:
- Circulariteit en kritische grondstoffen
- Klimaat en energie
- Transparantie en due diligence in de keten (arbeidsomstandigheden en mensenrechten / internationale sociale voorwaarden)
In de Buyer Group staan 4 strategieën centraal: Buying Less, Buying Better, Using Better and Using Longer.
Kopgroep software en cloud storage
Op dit moment hebben we een actieve Kopgroep rondom software en cloud storage. De kopgroep werkt aan het ontwikkelen van handvatten voor maatschappelijk verantwoord inkopen van software en cloud storage.
Deze kopgroep komt een paar keer per jaar bij elkaar, in Vlaanderen (voor de Belgische leden) en in Nederland (voor de Nederlandse leden). Daarnaast wordt in werkgroepen samengewerkt aan concrete acties. Denk hierbij aan het testen en uitwerken van een dynamische SLA, gezamenlijke marktdialoog en het uitwerken van handvatten voor maatschappelijk verantwoord inkopen van cloud storage.
Wat bieden we organisaties?
De Buyer Group ICT biedt verschillende manieren om betrokken te zijn. Als je je aanmeldt ontvang je een paar keer per jaar de nieuwsbrief en de uitnodigingen voor activiteiten die we vanuit de Buyer Group organiseren. Denk hierbij aan webinars en workshops. Daarnaast krijg je toegang tot de ‘kennis-delen’ pagina van de Buyer Group.
In november starten we met een klein project rondom maatschappelijk verantwoord inkopen van multifunctionals / print services.
Bijeenkomsten
Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomsten kun je vinden in de agenda van PIANOo of op de website Circulair Inkopen.
Meer informatie en aanmelden
Heb je vragen over de Buyer Group of wil je deelnemen? Stuur een e-mail naar @email of @email, (voor Nederlandse deelnemers) of naar @email (voor de Vlaamse deelnemers).
De Buyer Groups zijn een initiatief vanuit het Rijk, IPO, VNG en UVW en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerk van 2018.