Beleid en uitvoering MVI
De overheid koopt per jaar voor ongeveer 86,6 miljard euro in en heeft daarmee een belangrijke invloed op het milieu en sociale aspecten, hier en in andere landen. Bewust en gericht maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) vormt een krachtig instrument om belangrijke duurzaamheiddoelstellingen te bereiken. De MVI-ambities zijn vastgesteld en omgezet in beleid, afspraken en uitvoering. Onder andere goed opdrachtgeverschap is bepalend voor het maken van echte impact.
Bijeenkomsten MVI
Aankondigingen MVI-bijeenkomsten
Verslagen MVI-bijeenkomsten
Nationaal plan MVI 2021-2025
Op 22 januari 2021 is een nieuw Nationaal plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2021–2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit plan is opgesteld door de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, Economische Zaken en Klimaat, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Buitenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het nieuwe plan MVI, genaamd Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact, heeft als doel het stimuleren van alle overheden om hun inkoopkracht in te zetten voor het realiseren van onze maatschappelijke doelen in het fysieke en het sociale domein. Het plan loopt van 2021 tot 2025. Het vorige plan, is eind 2020 afgelopen. Onderdeel van het Nationaal MVI Plan is het opnieuw vormgeven van de governancestructuur. Twijnstra Gudde heeft hier advies over uitgebracht.
Manifest MVI
Partijen die het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (Manifest MVOI) ondertekenen vergroten de effectiviteit en de impact van MVOI. Hierbij bepalen overheden zelf hun ambitieniveau en concrete doelstellingen. Na ondertekening van het manifest stelt iedere partij een eigen MVOI-actieplan op. Bij het opstellen van dit plan worden relevante stakeholders, waaronder interne opdrachtgevers, binnen de organisatie betrokken. We spreken daarom niet van MVI maar van MVOI: de ‘O’ van (intern) ‘opdrachtgeven’ gaat vooraf aan het inkopen. Van visie- en planvorming tot opdrachtgeven en inkopen: de hele organisatie zet zich in voor de maatschappelijke doelen. Het actieplan wordt jaarlijks geëvalueerd en over de uitkomst van deze evaluatie wordt zowel binnen de eigen organisatie als extern gecommuniceerd.
Buyers Groups duurzaamheid 2020
Het Rijk, IPO, VNG en UVW startten in 2020 met Buyer Groups duurzaamheid. Deze Buyer Groups bouwen voort op de inzichten rondom CO2-beprijzing, en liggen in het verlengde van de Green Deal Circulair Inkopen en de leernetwerken van 2018 en 2019.
SDG’s als uitgangspunt voor inkoop
De Sustainable Development Goals (SDG’s), of ook wel de duurzame ontwikkelingsdoelen, zijn 17 doelen, opgesteld door de Verenigde Naties, die een mondiale stip op de horizon vormen voor de wereld in het jaar 2030. De SDG’s vormen een totaalplaatje van alle wereldwijde duurzame uitdagingen, zoals het uitbannen van armoede en ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering. Bedrijven, publieke organisaties, NGO’s en burgers werken gezamenlijk aan de realisatie van deze ambities. Ook in Nederland gebruiken steeds meer overheden de SDG’s als uitgangspunt voor hun duurzaamheids-, inkoop- en aanbestedingsbeleid. In februari 2021 is de nationale SDG-uitvoering geëvalueerd. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport Vijf jaar implementatie van de SDG's in Nederland.
KoopWijsPrijs
De KoopWijsPrijs is een initiatief van de Rijksoverheden en wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen een project dat zich heeft weten te onderscheiden door via MVI écht impact te maken. De jury bestaat uit: VNO NCW, MVO Nederland, Nevi, stichting Social-Enterprise NL en stichting Natuur en Milieu.
ISO 20400
ISO 20400 biedt zowel publieke als private organisaties praktische handvatten bij het inrichten en verrichten van een Maatschappelijk Verantwoord Inkoopproces. Dit alles op basis van de al bestaande richtlijn ISO 26000 – de internationale richtlijn voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Op 18 mei 2017 is de richtlijn ISO 20400 gepresenteerd.
Met normen en richtlijnen zoals ISO 9001 (kwaliteitsmanagement-systemen), ISO 14001 (milieumanagementsystemen) en ISO 26000 kunnen organisaties al een minimaal kwaliteits- en duurzaamheidsniveau realiseren in de inkoopketen. Ook kunnen ze invulling geven aan de MVO-uitgangspunten van de organisatie. ISO 20400 bevatten internationale richtlijnen die praktische handvatten bieden voor het uitvoeren van een (duurzaam) inkoopproces.
ISO 20400 op iso20400.org
Vraag het PIANOo
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Neem dan contact op met PIANOo.